Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik svetuje

Pravnik odgovarja: sosedovo drevo je uničilo sreho, kaj sedaj?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Ob neurju je s sosednje parcele na mojo hišo padla mogočna smreka in mi uničila streho. Soseda sem pred več kot pol leta opozorila, da se to utegne zgoditi, in ga prosila, naj smreko odstrani. Kakšen je zdaj nadaljnji postopek glede povračila škode? Ali odgovornost za škodo nosi sosed?

Pravnik odgovarja

Vsekakor odgovornost za škodo na vaši nepremičnini nosi sosed kot lastnik sosednje nepremičnine in tudi stvari na njej.

Vsak lastnik nepremičnine mora pri uporabi svoje nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine. Glede na to, da ste soseda predhodno že opozorili na nevarnost, je sosedova odgovornost še bolj poudarjena.

Odgovornost za škodo ureja obligacijski zakonik, in sicer od 131. člena naprej. Po drugem odstavku navedenega člena, ki pravi: “Za škodo od stvari ali dejavnosti, iz katerih izvira večja škodna nevarnost za okolico, se odgovarja ne glede na krivdo,” je odgovoren sosed kot lastnik stvari, ki vam je povzročila škodo na strehi.

Predlagamo, da soseda najprej pisno pozovete, naj vam povrne stroške popravila strehe. Mogoče bi že prej naredili predračun popravil, ki ga lahko priložite k dopisu. Dopis vam lahko sestavi tudi izkušen pravnik iz Pravnika na dlani! V primeru, da se sosed ne bo odzval ali se bo odzval negativno, pa vam predlagamo obisk odvetnika in vložitev ustrezne tožbe za povračilo škode.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o odnosu s sosedi, mejah, parcelah, si lahko preberite – KLIK.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!