logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: Vse več stanovanj in manj parkirišč?!

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Kako pravno rešiti problem parkiranja v večstanovanjski stavbi, ki ima po novem 14 posameznih enot in samo 12 parkirnih prostorov na dvorišču? V zemljiško knjigo smo etažni lastniki vpisani z idealnimi deleži. Problem je nastal, ker sta dva od dvanajstih lastnikov prodala svoji podstrešni sobi,( tako smo dobili 14 enot ) novi lastniki podstrešnih sob pa sedaj prav tako parkirajo na dvorišču, kjer pa je samo 12 parkirnih mest. Deleži glede na parcelo, kjer parkiramo, so za 12 stanovanj od 8- do 10-odstotni, medtem ko sta deleža za podstrešni sobi 0,95 odstotka in dva odstotka. Upravnik stavbe nas je seznanil, da kdor prej pride, prej melje, torej parkira.

Kaj svetujete?

Pravnik odgovarja

Pravna rešitev vašega problema ni enostavna. Vsi lastniki stanovanj v večstanovanjski stavbi ste tudi solastniki funkcionalnega zemljišča, ki pripada stavbi. Tako se boste morali glede ureditve parkirišča, ki ga navajate dogovoriti sporazumno.

Stanovanjski zakon (SZ-1) v 21. členu določa, da so posebni skupni deli solastnina tistih etažnih lastnikov, katerim služijo. Na skupni lastnini ni mogoče namestiti nobenih ovir ali znakov, ki bi jih namestili posamezniki za namene parkiranja svojih vozil. Ravno tako je nezakonito, da bi posamezni etažni lastniki parkirišče oddajali v najem, saj posameznik brez privolitve ostalih lastnikov ne more sam skleniti pravnih poslov, če ni stoodstotni lastnik. Solastniške deleže lahko sicer razdelite s pogodbo o medsebojnih razmerjih.

Pravilnik za gradnjo objektov

Obstaja pravilnik za gradnjo objektov, ki vsebuje tudi določila o parkirnih mestih, in sicer:

~ za stanovanje do 35m2 koristne stanovanjske površine – 1 parkirno mesto

~ za stanovanje od 36m2 do 60m2 koristne stanovanjske površine – 1,5 parkirnega mesta

~ za stanovanje od 61m2 do 100m2 koristne stanovanjske površine – 2 parkirni mesti in

~ za stanovanje nad 100m2 koristne stanovanjske površine – 3 parkirna mesta.

 

Po našem mnenju bi morala lastnika, ki sta prodala podstrešni sobi kot stanovanji prevzeti tudi deleža skupnih površin za kupce. To pomeni, da sta kupca sob vključena v delež prejšnjih lastnikov.

Predlagamo, da skličete sestanek etažnih lastnikov, kjer se boste dogovorili o morebitni pogodbi in o rešitvi problematike parkiranja drugih vozil oseb, ki ne stanujejo v vaši stavbi.

Vsekakor pa dokler ne boste sklenili ustrezne pogodbe, res velja pravilo, da tisti, ki prej parkira, prej pridobi pravico parkiranja.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o sosedskih odnosih in kako ravnati o nesoglasjih preberite na naslednji povezavi – KLIK.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!