logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
uporaba javnih površin

Uporaba javnih površin – pravila na plaži

Približujemo se poletnemu času dopustov, ko se slovenske (in tudi tuje plaže) napolnijo z obiskovalci, ki iščejo osvežitev in sprostitev na morju. Ena izmed pogostih praks je postavljanje brisač na plažo, za namen »rezerviranja«. To lahko povzroči konflikte in vprašanja glede zakonitosti tovrstnega početja. V tem članku bomo raziskali pravne podlage, ki urejajo uporaba javnih površin, zlasti plaž, in pravila glede postavljanja brisač.

Uporaba javnih površin – pravna podlaga

Uporaba javnih površin, kot so plaže, zahteva upoštevanje določenih pravil in zakonov, ki zagotavljajo mirno in prijetno okolje za vse obiskovalce. Zakon o javnem redu in miru (ZJRM-1) je eden ključnih zakonov, ki urejajo vedenje na javnih mestih v Sloveniji. Med drugim določa, da je na javnih površinah prepovedano ravnanje, ki bi lahko motilo druge uporabnike teh površin.

Poleg tega imajo pomembno vlogo tudi občine. Zakon o urejanju prostora občinam daje pristojnosti za urejanje uporabe javnih površin, vključno s plažami. Lokalne oblasti lahko tako sprejmejo posebne odloke, ki lahko vsebujejo določila za uporabo plaž, vključno s postavljanjem brisač, ležalnikov in drugih predmetov.

Ste prejeli globo zaradi kršitve uporabe javnih površin? Na prekrškovalni organ lahko naslovite pritožbo, v katerih morate navesti razloge in jih tudi dobro argumentirati. Niste vešči v tem? Potem se obrnite na Pravnika na dlani, ki vam pripravi dokument.

Kazni za »rezervacijske« brisače na plaži

Kazni za kršenje zakona lahko vključujejo opozorila, globe ali celo odstranitev predmetov, ki motijo druge uporabnike. Zato je pomembno, da obiskovalci plaž upoštevajo te določbe in se izogibajo postavljanju brisač na način, ki bi lahko povzročil konflikte.

Mesta občina Koper ima tako svoj Odlok o javnem redi in miru in rabi javnih površin. V okviru njega je določen tudi minimalen prostor, ki ga mora obiskovalec pustiti med svojo brisačo in brisačo drugega obiskovalca.

Morda ste zasledili, da se je tudi piranska občina odločila za podoben ukrep. Piranski občinski svetniki so sprejeli člen, ki določa, da lahko medobčinski inšpektorat odredi odstranitev pri predmetih, ki so postavljeni na javni površini občine brez predhodnega dovoljenja občinske uprave. Oglobijo vas lahko z denarno kaznijo v višini 200 EUR in še dodatnih 50 EUR za odstranitev predmetov, ki bi jo izvedel vzdrževalec kopalnega območja.

Nasveti za pravilno ravnanje

Da bi se izognili morebitnim težavam in zagotovili prijetno izkušnjo za vse obiskovalce, je priporočljivo upoštevati nekaj osnovnih pravil pri postavljanju brisač na plaži:

  • Spoštujte osebni prostor drugih obiskovalcev: Postavite svojo brisačo tako, da ne ovirate drugih obiskovalcev. Pustite dovolj prostora med svojo brisačo in brisačo drugih obiskovalcev.
  • Preverite lokalne predpise: Pred odhodom na plažo preverite občinske odloke, ki urejajo uporabo plaž. Tako boste seznanjeni s pravili in se boste lahko izognili morebitnim sankcijam.
  • Uporabljajte označene površine: Na mnogih plažah so označene površine za postavljanje brisač, ležalnikov in drugih predmetov. Uporabljajte te površine in se izogibajte postavljanju predmetov na prehodih ali drugih neoznačenih mestih.
  • Ohranite red in čistočo: Po uporabi plaže pospravite vse svoje predmete in odpadke. Tako boste prispevali k čistoči in urejenosti plaže za naslednje obiskovalce.

Če prejmete globo za kršitev pravil glede uporabe javnih površin, imate pravico do pritožbe. Pomembno je, da pravočasno ukrepate in se posvetujete s pravnikom, ki vam lahko pomaga pripraviti in vložiti pritožbo. Pokličite 01 280 8000 še danes!

Uporaba javnih površni – kako je v tujini?

V občini Gradec in Podgora v hrvaški Dalmaciji že nekaj let izvajajo podobne ukrepe za urejanje javnih površin. Tudi Medulin se pridružuje tem prizadevanjem. Na nekaterih plažah italijanskih otokov so šli še korak dlje in prepovedali uporabo brisač, na katerih bi se lahko nabiral pesek, ki bi se nato odnašal s plaže. Kot alternativo predlagajo uporabo ležalnih podlog.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!