logo1

Odpoved v poskusni dobi

Odpoved v poskusni dobi je prekinitev delovnega razmerja med delodajalcem in zaposlenim v obdobju, ki je namenjeno medsebojnemu preizkušanju in ocenjevanju ustreznosti zaposlitve. Poskusna doba je običajno določena na začetku delovnega razmerja in je navedena v delovni pogodbi. Tako delodajalci kot zaposleni imajo pravico do odpovedi v tem obdobju pod določenimi pogoji.

Značilnosti odpovedi v poskusni dobi:

 1. Krajši Odpovedni Roki: V poskusni dobi so odpovedni roki običajno krajši kot v rednem delovnem razmerju.
 2. Manj Formalnosti: Odpoved v poskusni dobi pogosto ne zahteva natančnega navajanja razlogov za odpoved, kot je to potrebno po izteku poskusne dobe.
 3. Dvostranska Možnost: Tako delodajalec kot zaposleni lahko podata odpoved v poskusni dobi brez obsežnih pravnih posledic.
 4. Pravna Utemeljitev: Čeprav natančni razlogi za odpoved niso vedno potrebni, mora biti odpoved še vedno v skladu z zakonodajo (npr. ne sme biti diskriminatorna).
 5. Komunikacija Odpovedi: Odpoved mora biti običajno podana pisno, da se zagotovi jasnost in dokumentacija postopka.
 6. Odpravnina: V večini primerov odpravnina v poskusni dobi ni predvidena, razen če je to posebej dogovorjeno.
 7. Pomen Povratne Informacije: Poskusna doba je priložnost za delodajalce in zaposlene, da izmenjajo povratne informacije in se odločijo o nadaljevanju sodelovanja.
 8. Pravice Zaposlenega: Zaposleni morajo biti seznanjeni s svojimi pravicami v poskusni dobi, vključno s pravicami v primeru odpovedi.

Odpoved v poskusni dobi omogoča obema stranema, da prekinejo delovno razmerje, če ugotovita, da zaposlitev ni primerna. Kljub temu je pomembno, da so tako delodajalci kot zaposleni seznanjeni s pravnimi vidiki odpovedi v poskusni dobi in da se postopek izvede na profesionalen in spoštljiv način.

Zakaj Izbrati ‘Pravnik na Dlani‘?

 1. Strokovno Znanje: Naša ekipa sestoji iz izkušenih pravnikov, specializiranih za različna pravna področja.
 2. Osebni Pristop: Razumemo, da je vsak primer edinstven, zato ponujamo prilagojene rešitve, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam.
 3. Dostopnost in Podpora: Smo le klic stran. Naša ekipa je vedno na voljo, da odgovori na vaša vprašanja in vam nudi podporo skozi celoten pravni postopek.
 4. Transparentnost: Zagotavljamo jasno komunikacijo glede vseh vidikov vašega primera, vključno s stroški, možnostmi in pričakovanimi izidi.
 5. Zaupanje in Diskretnost: Vaša zasebnost in zaupnost sta naša najvišja prioriteta.

Ne dovolite, da vas pravne težave obremenjujejo. “Pravnik na Dlani” je tu, da vam pomaga najti pot skozi pravne izzive, s strokovnim znanjem in osebnim pristopom. Kontaktirajte nas danes in si zagotovite mirnost, vedoč, da so vaše pravne zadeve v dobrih rokah.

Kako vam Pravnik na dlani lahko pomaga?

Za pravni nasvet ali pripravo ustreznih dokumentov nas pokličite na 01 280 8000
Več pravnih nasvetov lahko poiščete na strani pravni nasveti tukaj.

Odpoved v poskusni dobi​

Odpoved v poskusni dobi

Poskusno doba, je čas kjer delodajalec ugotovi, ali ima delavec vsa potrebna znanja in sposobnosti za opravljanje delovnih nalog.

Preberi »

Potrebujete pravno pomoč? pokliči