logo1

redna odpoved

Redna odpoved delovnega razmerja je formalni postopek, s katerim delodajalec ali delavec prekine pogodbo o zaposlitvi v skladu z zakonskimi določbami in pogodbenimi pogoji. Redna odpoved se razlikuje od izredne odpovedi, saj običajno ne temelji na hujših kršitvah ali nujnih okoliščinah, ampak na bolj splošnih razlogih, kot so organizacijske spremembe, ekonomske potrebe podjetja ali osebne okoliščine zaposlenega.

Značilnosti redne odpovedi:

 1. Odpovedni Roki: Redna odpoved zahteva upoštevanje odpovednih rokov, ki so določeni v delovni pogodbi ali zakonodaji. Ti roki dajejo zaposlenemu ali delodajalcu čas za pripravo na prekinitev delovnega razmerja.
 2. Razlogi za Odpoved: Razlogi za redno odpoved s strani delodajalca so lahko ekonomske narave (npr. poslovni razlogi, reorganizacija podjetja), medtem ko lahko zaposleni poda odpoved iz osebnih razlogov ali zaradi najdbe nove zaposlitve.
 3. Postopek Odpovedi: Redna odpoved mora biti običajno podana pisno, pri čemer morajo biti jasno navedeni razlogi za odpoved in datum prekinitve delovnega razmerja.
 4. Pravice Zaposlenega: Zaposleni imajo ob redni odpovedi določene pravice, kot so pravica do odpravnine in pravica do iskanja nove zaposlitve v času odpovednega roka.
 5. Svetovanje in Podpora: Tako delodajalci kot zaposleni se lahko v primeru redne odpovedi posvetujejo s pravnimi strokovnjaki, da zagotovijo skladnost s pravnimi zahtevami in zaščitijo svoje interese.
 6. Socialna Varnost: V nekaterih državah so zaposleni po redni odpovedi upravičeni do določenih oblik socialne varnosti, kot je denimo nadomestilo za brezposelnost.
 7. Pravica do Pritožbe: Zaposleni imajo pravico izpodbijati odpoved, če menijo, da ni bila izvedena v skladu z zakonodajo ali pogodbenimi pogoji.
 8. Končna Odločitev: Ko je redna odpoved enkrat uradno podana in izpeljana skladno z zakonskimi določbami, pomeni končno prekinitev delovnega razmerja.

Redna odpoved delovnega razmerja je pomemben postopek, ki zahteva skrbno upoštevanje zakonodaje in pogodbenih obveznosti. Pomembno je, da so tako delodajalci kot zaposleni seznanjeni s svojimi pravicami in obveznostmi v procesu odpovedi.

Zakaj Izbrati ‘Pravnik na Dlani‘?

 1. Strokovno Znanje: Naša ekipa sestoji iz izkušenih pravnikov, specializiranih za različna pravna področja.
 2. Osebni Pristop: Razumemo, da je vsak primer edinstven, zato ponujamo prilagojene rešitve, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam.
 3. Dostopnost in Podpora: Smo le klic stran. Naša ekipa je vedno na voljo, da odgovori na vaša vprašanja in vam nudi podporo skozi celoten pravni postopek.
 4. Transparentnost: Zagotavljamo jasno komunikacijo glede vseh vidikov vašega primera, vključno s stroški, možnostmi in pričakovanimi izidi.
 5. Zaupanje in Diskretnost: Vaša zasebnost in zaupnost sta naša najvišja prioriteta.

Ne dovolite, da vas pravne težave obremenjujejo. “Pravnik na Dlani” je tu, da vam pomaga najti pot skozi pravne izzive, s strokovnim znanjem in osebnim pristopom. Kontaktirajte nas danes in si zagotovite mirnost, vedoč, da so vaše pravne zadeve v dobrih rokah.

Kako vam Pravnik na dlani lahko pomaga?

Za pravni nasvet ali pripravo ustreznih dokumentov nas pokličite na 01 280 8000
Več pravnih nasvetov lahko poiščete na strani pravni nasveti tukaj.

Potrebujete pravno pomoč? pokliči