Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: delodajalec spreminja sistematizacijo, kaj zdaj?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Delodajalec bo sprejel novo sistematizacijo delovnih mest. Dobili bomo nove nazive za obstoječa delovna mesta z malo drugačnimi opisi del in nalog, vendar bomo delali enako kot do zdaj. Ali delodajalec lahko zniža že pridobljene pravice oziroma osnovno plačo s spremembo sistematizacije?

Pravnik odgovarja

S spremembo sistematizacije se posamezna dela oziroma delovna mesta velikokrat vrednotijo drugače, kot so se v predhodni sistematizaciji. Delovna mesta se lahko ukinjajo ali na novo oblikujejo. Vsak delodajalec ima glede na potrebe delovnega procesa, organizacijo dela in racionalizacije poslovanja pravico do spreminjanja sistematizacije delovnih mest. Sistematizacija določa tudi pogoje za napredovanje in večkrat tudi pomeni spremembo vrednotenja delovnih mest oziroma posledično nižanje ali tudi višanje plače zaposlenih.

Vaše vprašanje je tako popolnoma na mestu in logično.

Odgovor na vprašanje

Vsekakor sprememba sistematizacije ne pomeni posega v že pridobljene pravice delavcev in sprejetje novega akta neposredno na pravice delavcev nima učinka (ZDR-1). Sklenjena pogodba o zaposlitvi velja tudi po spremembi sistematizacije, in sicer v nespremenjeni obliki. Delodajalec ne more posegati v že sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Če ima posamezni delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, ta velja v nespremenjeni obliki naprej.

Pogodba o zaposlitvi se lahko spremeni le s soglasjem delavca ali v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi je mogoča samo v primeru ukinitve delovnega mesta, kar se šteje za poslovni razlog odpovedi. Iz vašega vprašanja ne izhaja, da bi šlo za takšne primere.

Odgovor na vaše vprašanje se torej na kratko glasi: delodajalec ne more in ne sme posegati v že pridobljene pravice delavca kljub spremembi sistematizacije delovnih mest v podjetju in torej ne more zniževati plače.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o delovnem pravu in podobnih situacijah najdtere v zavihtku “DELOVNO PRAVO” – KLIK.

Če vas zanima kaj več o vsakdanjih pravnih dilemah vas vabimo, da preberete naš blog – KLIK.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!