Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: Hčeri je podaril stanovanje, zdaj ga hoče nazaj

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Z ženo sva bila razvezana in sva imela vsak svoje stanovanje. Ker sem si ustvaril hišico zunaj Ljubljane, v mojem stanovanju pa je živela najina hči, me je pregovorila, da sem ga prepisal nanjo. Pred časom je moja bivša žena umrla in hči je podedovala še njeno stanovanje, ki ga zdaj oddaja. Predlagal sem ji, da bi mi moje, njej podarjeno stanovanje vrnila ali pa mi podarila podedovano stanovanje bivše žene, njene matere, pa o tem noče slišati ničesar. Potreboval bi ga moj nezakonski sin, ki zdaj kot podnajemnik živi v Ljubljani. Je kakšna možnost, da bi prišel do svoje nekdanje lastnine?

Pravnik odgovarja

Iz vašega vprašanja ne izhaja, na kakšen način ste prepisali stanovanje na hčerko. Najverjetneje ste to naredili z darilno pogodbo (več informacij o darilni pogodbi preberite v članku – KLIK), in sicer zaradi davščin, ki jih na take pogodbe med starši in otroki ni.

Darilno pogodbo (ki je opredeljena v Obligacijskem zakoniku) je mogoče preklicati le v izjemnih primerih, ki jih določa zakon. Ena od možnosti je preklic zaradi pozneje rojenega otroka. V tem primeru pa je pomemben tudi rok, in sicer se to lahko zahteva v enem letu od takrat, ko je darovalec izvedel za razlog preklica.

Pri pozneje rojenih otrocih je torej pomembna starost novega otroka – po enem letu starosti se preklic ne more več uveljavljati. Iz vašega vprašanja žal izhaja, da je sin že precej starejši in tako tega razloga žal ne boste mogli več uveljavljati.

Preklic darilne pogodbe

Obstajata še dve možnosti preklica darilne pogodbe – preklic darila zaradi stiske ali preklic darila zaradi hujše nehvaležnosti. Iz vašega vprašanja izhaja, da razlog stiske ne pride v poštev.

Razlog hude nehvaležnosti do darovalca pa pomeni, da se obdarjenec (oz. obdarjenka) do darovalca ali njegovih bližnjih obnaša tako, da je to v nasprotju temeljnih moralnih načel in zato nepravično, da bi obdarjenec prejeto darilo obdržal.

Tak razlog je lahko huda nehvaležnost. Seveda pa je treba tak razlog dokazati – to bi bilo lahko streženje po življenju, hude žalitve ali morda storitev kaznivega dejanja proti darovalcu.

Če bi bili izpolnjeni pogoji za preklic darilne pogodbe zaradi hude nehvaležnosti, bi lahko tako pogodbo preklicali tudi darovalčevi drugi dediči. Preklic pa bi bil mogoč tudi proti obdarjenčevim dedičem. Do preklica iz tega razloga bi morali verjetno vložiti ustrezno tožbo.

A  tako huda dejanja, ki bi lahko vodila oziroma pomenila preklic darilne pogodbe, iz vašega vprašanja ne izhajajo.

V takih primerih je treba upoštevati tudi pravila dednega postopka. Namreč vsa darila se vštevajo v zapuščino in če je vaša hčerka iz prvega zakona od vas prejela darilo v obliki stanovanja, se tako darilo všteje v njeno dedovanje po vas. To bi lahko pomenilo, da hčerka iz vaše dediščine ne prejme ničesar več.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o darilni pogodbi lahko preberete v članku – KLIK. Če vas zanima kaj več o dedovanju pa preletite rubriko “Dedovanje” (KLIK)

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!