logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: je za vrtno lopo potrebno gradbeno dovoljenje?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Na zazidljivi parceli v sosednji občini imam vrt. Ker ves čas tja vozim orodje in preostale potrebščine, bi rad na zemljišču postavil lopo, v katero bi vse skupaj lahko pospravil. Katero dovoljenje potrebujem in kako velik objekt lahko zgradim? Na parceli zdaj razen vrta ni drugega objekta.

Pravnik odgovarja

Iz vašega vprašanja izhaja, da želite na svoji gradbeni parceli postaviti lopo za orodje v manjših dimenzijah. Vse v povezavi z gradnjo ureja novi gradbeni zakon (GZ1), ki v 3. členu pod točko 13. določa, da je manj zahtevni objekt tisti, ki ni uvrščen med zahtevne, nezahtevne ali enostavne objekte.

Po definiciji je to objekt, ki ni namenjen prebivanju in ne potrebuje posebnega statičnega ali gradbenega preverjanja ter je konstrukcijsko nezahteven.

Vrtna lopa predstavlja objekt za lastne potrebe kot vrsto pomožnega objekta. Lopa oziroma senčnica je opredeljena kot manjša, navadno lesena, delno odprta pritlična stavba, katere streha je hkrati strop nad prostorom, ki je namenjen sedenju, počitku ali hrambi orodja.

Kaj predpisuje zakon?

Gradbeno dovoljenje za takšen objekt ni potrebno. Tudi uporabljate ga lahko le za svoje zasebne potrebe.

Tak enostaven objekt pa mora biti od meje sosednjega zemljišča najmanj za polovico višine objekta v njegovem najbolj izpostavljenem delu. Dimenzije takih objektov ne smejo presegati 30 kvadratnih metrov.

V izogib vsakemu dvomu glede dovoljenja lahko dodatno pridobite lokacijsko informacijo za svoje zemljišče, iz katere je vedno razvidno, kaj v povezavi s parcelo predvideva prostorski akt za vaše območje.

Na podlagi povedanega menimo, da posebnega gradbenega dovoljenja za lopo na svojem zazidljivem zemljišču ne potrebujete, niti ni treba take lope posebej prijavljati na upravno enoto. Seveda pa morate upoštevati tloris postavljene lope.

Vsak dan nam ponuja veliko situacij, ko bi potrebovali nasvet izkušenega pravnika. Za vse vaše dileme je tukaj Pravnik na dlani – pravno svetovanje, pregled in izdelava dokumentacije preko telefona. Pokličite 01 280 8000 in se rešite skrbi še danes!

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!