logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani

Pravnik odgovarja: kako naj invalid pri delu doseže svoje pravice?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Zaposlena sem v zasebnem podjetju, imam status invalida tretje kategorije, delam štiriurni delovni čas. Prejemam minimalno plačo in imam minimalno število dopusta, 20 dni vsako leto. Delodajalca sem opozorila, da mi kot invalidu pripada več dopusta, vendar me ignorira z besedami, da bo uredil, zgodi pa se nič. Do službe imam 50 kilometrov vožnje, vendar mi ne povrne potnih stroškov stoodstotno. Tudi na to opozarjam ves čas, vendar se zadeva ne premakne nikamor. Poleg tega poslušam očitke, da bi lahko delala več kot štiri ure, da premalo naredim. V resnici pa naredim več kot nekateri, ki so zaposleni za osemurni delovnik. Delodajalec tudi ne upošteva dosežene izobrazbe. Gre za izkoriščanje in poniževanje. Če bi prijavila na delovno inšpekcijo, bi razkrili moje podatke in bi doživljala šikaniranje in verbalno nasilje. Kaj naj storim?

Pravnik odgovarja

Vaše vprašanje zadeva več področij glede zaposlovanja oziroma zakonodaje, zato bomo tako tudi odgovorili.

Invalidnost tretje kategorije pomeni, da lahko opravljate določeno delo s krajšim delovnim časom od polnega, in sicer najmanj štiri ure dnevno. Na to vaš delodajalec nima vpliva in lahko zavrnete opravljanje dela čez vaše zmožnosti.

V odločbi o invalidnosti imate navedene omejitve, ki jih mora delodajalec spoštovati, in višino delovnega časa. Vsekakor je delodajalec dolžan spoštovati vse omejitve, ki izhajajo iz vaše odločbe, s katero vam je bila invalidnost priznana.

Letni dopust v koledarskem letu ne sme biti krajši od štirih tednov, kar pomeni najmanj 20 delovnih dni. Starejši delavec (niste navedli starosti), invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro ima pravico še do najmanj treh delovnih dni dodatnega dopusta.

Kaj predpisuje zakon?

Zakon o delovnih razmerjih v 130. členu določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela. Ponavadi je to cena mesečne vozovnice za javni prevoz. Če javnega prevoza do službe nimate, vam pripada kilometrina od vašega doma do prve najbližje postaje javnega prevoza. Seveda je mogoč tudi drugačen dogovor (kilometrina), ki pa je odvisen od delodajalca. Navedli smo zakonske minimalne standarde.

S podpisom pogodbe o zaposlitvi ste sprejeli delovne pogoje in višino vaše plače ter vam s predmetnim nasvetom ne moremo svetovati drugače, saj nimamo vseh podatkov.

Iz vašega vprašanja izhaja tudi, da se vam morda dogaja mobing, to je nadlegovanje na delovnem mestu. Vsekakor vam svetujemo najprej pogovor z delodajalcem in šele potem se boste lahko odločil, kako naprej.

Prijava na inšpekcijo za delo je mogoča tudi anonimno in inšpekcija bo potem imela zakonsko možnost pregledati poslovanje delodajalca oziroma spoštovanje predpisov, ki izhajajo iz delovne zakonodaje.

Vsak dan nam ponuja veliko situacij, ko bi potrebovali nasvet izkušenega pravnika. Za vse vaše dileme je tukaj Pravnik na dlani – pravno svetovanje, pregled in izdelava dokumentacije preko telefona. Pokličite 01 280 8000 in se rešite skrbi še danes!

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!