logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovorja

Pravnik odgovarja: Tudi vas moti lajež sosedovega psa?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Naša hiša se drži skupaj s sosedovo, in sicer ob cesti, ki pelje skozi naselje, dvorišče pa je ločeno z ograjo. Sosedi so pripeljali najprej enega psa, nato še enega. Oba sta v ograji. A skoraj neprekinjeno lajata. Prosil sem, da psa umirijo. Psi so se zdaj nekoliko umirili in lajajo le, ko sosedovih ni doma, torej celo dopoldne, ko so v službi, lahko tudi zvečer, ko jih ni doma – npr. zadnjič do 23. ure. Vedno pa lajajo, ko grem na balkon, pometat dvorišče ali se usedem na klop pred hišo.

Lajajo skoraj na vse mimoidoče, lajajo ponoči, ko gre kdo po ulici mimo hiše. V teh vročih dneh ne morem ponoči zračiti in hladiti hiše. Vrata moram imeti zaprta. Sprašujem, kaj lahko sploh storim? Na policiji so mi rekli, da ne morejo storiti ničesar. Vse skupaj postaja nevzdržno. Moti tudi ostale sosede.

Pravnik odgovarja

Žal je pasji lajež nekaj, kar je naravno pogojeno in nekako nima pravnih podlag za ukrepanje proti lastniku.

S samim hrupom se ukvarja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Zakon o varstvu okolja. Prav tako prekomerne posege s hrupom obravnava tudi zakon o varovanju javnega reda in miru – zakon o prekrških. Vendar nobeden od teh predpisov pasjega laježa ne določa kot prekomeren hrup ali prekršek.

Pasji lajež, ki ni posledica ravnanja lastnika psa – torej, da bi psa z ukazi navajal na lajež oziroma ga k temu spodbujal – ni prekršek zoper javni red in mir. Zato v večini primerov policija ni pristojna za ukrepanje, četudi pes laja ponoči in moti sosede.

Posledično tudi ni pravne podlage za ukrepanje in kaznovanje lastnikov psov, ki ne poskrbijo, da njihovi psi ponoči ne lajajo.

Kaj lahko storim?

Možna bi bila sicer prijava lastnika po 42. členu Zakona o zaščiti živali, če obstaja sum, da lastnik psa muči in zato laja.

Možna je tudi civilna tožba proti lastniku, saj mora ta po 75. členu Stvarnopravnega zakonika (SPZ) pri uporabi njegove nepremičnine opuščati vsa dejanja in odpravljati vzroke, ki izhajajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo sosednjih nepremičnin.

Morda bi kot moteče dejanje lahko opredelili lajanje psa. Šlo bi za zasebno tožbo, katere izid pa bi bil zelo negotov. Tožba je vezana tudi na določene stroške, ki bi lahko bili tudi visoki, če bi se opravljale meritve zvoka lajanja, ki vas moti.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o delitvi premoženja v prostopku razhajanja si preberite v članku Delitev premoženja v ločitvenem postopku (KLIK).

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!