Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik svetuje

Pravnik odgovarja: moram trpeti sosedov cigaretni dim?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Zanima me, ali lahko kaj storimo glede spodnjega soseda v večstanovanjski stavbi, ki ponoči kadi na balkonu. Ponoči imamo namreč vsa okna odprta zaradi vročine in gre nato ves dim v naše stanovanje. Zadušljiv smrad nas zbudi, da moramo vstajati, zapirati okna in počakati, da neha kaditi, nato pa vse prezračiti. To krati naš spanec in nas zastruplja z dimom.

Pravnik odgovarja

Zelo pogosto se dogaja, da se v večstanovanjskih stavbah kadi na balkonih in potem dim in smrad moti sosede. Ena od možnosti je hišnih red, ki ga lahko sprejmete lastniki stanovanj na rednem letnem zboru lastnikov. V hišnem redu lahko določite različne omejitve oziroma pravice in obveznosti uporabnikov stanovanj – to so lahko lastniki, družinski člani lastnikov ali najemniki.

Omejitev kajenja na balkonih ima lahko podlago v varnostnih zahtevah požarne varnosti. Hišni red lahko na zboru sprejmete z navadno večino, ki jo predstavlja več kot polovica solastniških in lastniških deležev ter bo veljal za vse, tudi za tiste, ki se z njim ne strinjajo.

Stanovanjski zakon in rešitev

Stanovanjski zakon določa, da so vsi dolžni svoja stanovanja, poslovne in skupne prostore, naprave in funkcionalno zemljišče uporabljati tako, da z njihovo uporabo ne motijo drugih lastnikov, najemnikov in uporabnikov stanovanj oziroma poslovnih prostorov.  Tako je lahko v hišnem redu določeno, da so v bloku prepovedani hišni ljubljenčki, da se na balkonih in skozi okna ne sme stepati preprog, da se v stanovanjih in na balkonih ne sme uporabljati eksplozivnih, vnetljivih in drugih za zdravje ogrožajočih snovi, ipd. Torej se lahko prepove tudi kajenje na balkonih.

Seveda problem nastane, kadar nekdo teh pravil in hišnega reda ne spoštuje. Stvarnopravni zakonik v členu 73. podaja pravno podlago za takšne primere, in sicer kot prepoved vznemirjanja. Tako je možno na tej podlagi – vznemirjanje – sprožiti spor na sodišču. To sicer povzroči določene stroške in lahko zbudi reakcijo nasprotne stranke.

Glede na sodno prakso, stroške in trajanje takih postopkov, pa vam svetujemo, da se s sosedi pogovorite in mu predstavite vaš problem. Sklicujete se lahko tudi na pogodbo o medsebojnih razmerjih med lastniki stanovanj. Tako pogodbo ima upravnik stavbe in če je nimate, jo lahko pri njem dobite.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o sosedskih odnosih si preberite v članku – KLIK.

Če vas zanima kaj več o vsakdanjih pravnih dilemah vas vabimo, da preberete naš blog – KLIK.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!