logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja in neplačani prispevki

Pravnik odgovarja: Neplačani prispevki izpred 20 let

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Pozdravljeni, delodajalec v kovinarski stroki mi ni plačeval prispevkov od leta 1996 do 2003. V delavski knjižici imam vpisana vsa leta, vendar prispevki za to obdobje niso plačani.

Zanima me, ali se da še kaj narediti, da ne bi bil oškodovan pri pokojnini.

Pravnik odgovarja

Naj najprej pojasnimo, da se pogosto napačno razlaga, da bodo neplačani prispevki vzrok za delavčevo prikrajšanost pri pokojninski dobi.

Iz določbe 133. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) sicer resda izhaja, da se v zavarovalno dobo štejejo obdobja zavarovanja, če so bili za ta obdobja plačani predpisani prispevki, oziroma da se v primerih, ko je bil za določeno obdobje zavarovanja plačan le del prispevkov, v pokojninsko dobo upošteva le sorazmerni del zavarovalne dobe.

A takoj ob tem je treba omeniti določbo 134. člena tega zakona, ki velja le za zaposlene zavarovance (pa še to ne za vse), ne pa tudi za s.p.-je, družbenike, kmete itd. Ta določba določa, da se v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, v katerih je delodajalec obračunal prispevke za obvezno zavarovanje od zavarovančeve plače, vendar jih ni plačal v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne glede na to, kako uspešni so bili ukrepi za izterjavo plačila prispevkov.

Kaj torej to pomeni?

To pomeni, da se zavarovancem v delovnem razmerju, za katere delodajalec prispevkov ni plačal, ampak jih je zgolj obračunal, obdobja zavarovanja kljub temu vštevajo v pokojninsko dobo v celoti in se upoštevajo tako pri izpolnitvi pogojev za priznanje pravice kot tudi pri odmeri pravice (na primer za določitev odmernega odstotka).

Je pa pri tem pomembno, da se takšna obdobja ne upoštevajo za izračun pokojninske osnove.

Večja težava je v primerih, ko delodajalci prispevkov niti ne obračunajo in tudi ne plačujejo prispevkov. Tako se delavcem v delovnem razmerju, ki prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nimajo niti obračunanih, obdobje vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ne bo vštevalo v pokojninsko dobo.

V vašem primeru je torej treba ugotoviti, ali je vaš delodajalec prispevke za vas obračunal in jih ni plačal. V takem primeru se bodo leta od 1996 do 2003 vključila v pokojninsko dobo, ne bodo pa se upoštevala pri izračunu pokojnine. Če pa delodajalec vaših prispevkov ni niti obračunal, pa žal ta leta ne bodo del vaše pokojninske dobe.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Več o delovem pravu preberite v rubriki Delovno pravo (KLIK). Če vas specifično zanima pokojnina pa si lahko preberete članek “Pokojnina – kdaj, kako in koliko?” (KLIK).

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!