logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: prodal sem avto, kupec pa sedaj od mene zahteva denar?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Pred pol leta sem prodal avtomobil kot fizična oseba drugi fizični osebi, s klavzulo videno-kupljeno. Pred tem sem osebi posredoval vse račune rednega servisiranja in povedal za napake, ki so se pojavile v obdobju rabe avtomobila. Sedaj me je kupec kontaktiral in sporočil, da je motor avtomobila odpovedal in da njegov mehanik pravi, da je bil motor v notranjosti že servisiran – čeprav to ne drži. Kupec od mene sedaj zahteva, da avtomobil popravim oz. zahteva od mene nekakšno povračilo stroškov. Kaj lahko od mene dejansko zahteva kupec? Matjaž

Pravnik odgovarja

Spoštovani Matjaž, iz vašega vprašanja izhaja, da ste prodal rabljeno vozilo fizični osebi. Za popolnejši odgovor bi sicer potrebovali podatke o prevoženih kilometrih ter starosti vozila ampak vam bomo posredovali splošnejši odgovor.

Dne 26. 1. 2023 je pričel veljati novi Zakon o varstvu potrošnikov, ki določa, da prodajalcu vozila potrošniku ob prodaji rabljenega vozila na podlagi novega ni več potrebno izdati garancijskega lista za obdobje najmanj enega meseca, lahko pa potrošnik uveljavlja neskladnost vozila.

Glede neskladnosti blaga oziroma vozila je potrebno upoštevati še člen 459. Obligacijskega Zakonika, ki določa, da gre za stvarno napako, če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno rabo. Vendar bi morala biti v vašem primeru ob prodaji rabljenega vozila takšna napaka vam kot prodajalcu poznana. Za skrito napako pa po členu 462. Obligacijskega Zakonika gre v primeru, da se pokaže na stvari napaka, ki je z običajnim pregledom ob prevzemu ni bilo možno opaziti.

Kupoprodajna pogodba in videno-kupljeno

Napisal ste, da ste vozilo prodal z klavzulo »videno-kupljeno«, ki pa vse to še dodatno izključuje. Prodajalec rabljenega vozila, ki ga je kupec preizkusil ne odgovarja za kasneje odkrite napake, razen, če bi ob prodaji zatrjeval, da ima stvar posebne lastnosti, kar pa iz vašega vprašanja ne izhaja.

V kupoprodajnih pogodbah za rabljena vozila navedena klavzula pomeni, da je kupec pristal na izključitev prodajalčeve odgovornosti za stvarne napake. V novem zakonu o varstvu potrošnikov torej to izključuje tudi jamčevanje za neskladnost blaga. Pri rabljenem vozilu je potrebno upoštevati tudi obrabo materiala, ki lahko kadarkoli pripelje do okvare. Za takšno okvaro prodajalec ne more biti odgovoren.

Na podlagi povedanega menimo, da kupec od vas ne more več zahtevati nobenih povračil stroškov ali plačila popravila vozila.

Ste kupev avtomobila, pri katerem so se začele pojavljati težave? Sumite, da vas je prodajalec pretenral? V nekaterih primerih se lahko ukrepa! Pokličite Pravnika na dlani in se prepričajte kako je v vašem primeru. Pokličite 01 280 8000 in se rešite skrbi še danes!

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!