logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: Sosed ne pokosi, nas pa lahko kar zaraste?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje se navezuje na sosedske odnose. Če imate tudi vi težave s sosedi, vam bo morda prav prišel članek o različnih sosedskih nesoglasjih in kako lahko reagirati na njih. Preberite si ga, morda boste odgovor na vaše vprašanje našli prav tam.

Današnje vprašanje:

Kaj lahko storim, ker sosed ne pokosi svojega travnika? Naša hiša je obdana z gozdom v obliki črke U – odprt je le en del s travnikom in ta je sosedov. Teče že tretje leto, odkar ni pokošeno, in če se bo to nadaljevalo, bo travnik zarastel, naša hiša pa bo pristala v gozdu. Že s tem, da se ne počisti, se naši nepremičnini niža cena. Upam, da je mogoč kakšen ukrep za nekakšno “prisilo” soseda, da travnik vsako leto pokosi.

Pravnik odgovarja

Predlagamo, da od soseda najprej pisno zahtevate, naj travnik pokosi in pospravi. V svoji zahtevi napšite, da boste v nasprotnem primeru, če lastnik travnika ne bo ukrepal, obvestili pristojni Inšpektorat za kmetijstvo oziroma boste ukrepali sami. Ker niste napisali, iz katerega dela Slovenije ste, žal ne moremo pogledati lokalnih pravil za neurejena kmetijska zemljišča.

Vsaka občina namreč lahko z lokalnimi odloki določi plačilo globe za neurejena oziroma nepokošena kmetijska zemljišča. O zadevi lahko obvestite tudi inšpektorat za kmetijstvo, ki bo na podlagi vaše prijave imel možnost ukrepanja.

Inšpekcija lahko lastniku – fizični osebi izreče globo v višini od 500 do pet tisoč evrov, če kmetijsko zemljišče ni bilo pokošeno vsaj enkrat na leto. Če ima lastnik parcel več, se lahko kazni tudi seštevajo.

Samopomoč

Vsekakor pa imate v primeru, da se vaši nepremičnini dela škoda, lastnik sosednje nepremičnine v vašem primeru travnika pa ne ukrepa in travnika ne uredi po načelu samopomoči, možnost, da ukrepate tako, da sami pokosite travnik ali vsaj del travnika, ki neposredno meji na vašo parcelo, zaradi neurejenosti pa pri vas nastaja škoda.

Škoda se na primer lahko opredeli tudi z večanjem vlage in mrčesa. Samopomoč pomeni, da z ravnanjem odvračate večjo materialno škodo, ki bi vam lahko v primeru neukrepanja nastala.

Civilna tožba

Mogoča je tudi civilna tožba proti lastniku, saj mora ta po 75. členu Stvarnopravnega zakonika (SPZ) pri uporabi njegove nepremičnine opuščati vsa dejanja in odpravljati vzroke, ki izhajajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo sosednjih nepremičnin. Kot moteče dejanje bi lahko opredelili neurejenost njegove parcele in posledično nastajanje škode na vaši parceli.

Toda izid takšne tožbe je razmeroma negotov, saj boste morali škodo dokazati, tožba pa je povezana tudi z določenimi stroški.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Naši pravniki odgovorijo na različna pravna vprašanja, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.

Nabor odgovorov si lahko preberite v rubriki “Pravnik odgovarja“.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!