logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: sosedova visoka drevesa ogrožajo našo hišo – obstaja rešitev?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Približno tri metre od naše hiše na parceli drugega lastnika rastejo visoka drevesa, ki predstavljajo veliko grožnjo. Ker so ti bori visoki čez 30 metrov, se bojim, da bi ob večjem neurju lahko padli na hišo. Lastnik te parcele noče prodati kot samostojne, čeprav to je, ampak skupaj z drugo parcelo čez cesto. Prav tako noče posekati dreves, ki ogrožajo našo hišo. Kaj lahko naredimo? Ali lahko sam odstranim grožnjo za človeška življenja? Hvala, Milan

Pravnik odgovarja

Spoštovani Milan, predmetno področje ureja Stvarnopravni zakonik v oddelku Sosedsko pravo od člena 73. naprej. In sicer morajo lastniki nepremičnin lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane parcele se morajo izvrševati pošteno, v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje sosede.

V vašem primeru, vam drevesa, ki stojijo na sosednji parceli povzročajo bojazen, da bodo ob večjem neurju padli na vašo parcelo oziroma celo na hišo in povzročili večjo škodo. Napisal ste, da je oddaljenost dreves od meje okoli 3 metre ter da gre za borovce, torej ne gre za drevesa, ki bi imela plodove. V primeru plodov bi bili le-ti, ki bi padli na vašo parcelo vaša last oziroma bi imeli pravico prilastiti si veje dreves, ki bi segale preko meje v vaš prostor. Takrat bi imeli pravico soseda pozvati naj veje odstrani in če tega sosed ne bi želel, bi to lahko naredili vi. Prav tako sami brez soglasja soseda ne smete posekati dreves.

Kaj lahko storite vi?

Žal v odločitev soseda katero parcelo in kje bi prodal ni možno posegati, saj gre za zasebno premoženje.

Glede osvetlitve prav tako veljajo določila Stvarnopravnega zakonika, ki omejuje lastnike zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, ki morajo svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

Na podlagi povedanega menimo, da sicer lahko vložite tožbo z zahtevkom po odstranitvi dreves, ki pa bi bila najverjetneje neuspešna. Tako bi bilo najbolje, da se s sosedom dogovorita, kako bi čim bolj zmanjšala ogroženost vaše nepremičnine ob hudih neurjih.

Medsosedski spori so včasih lahko pravi trn v peti. Če vam zadeve ne uspe rešiti s pogovorm, predlagamo, da se posvetujete s Pravnikom na dlani. Ker pozna zakondajo in ima dolgoletne izkušnje, vam bo zahotovo znal pomagati pri razrešitvi vašega problema.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!