logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
evropsko poročilo o prometni nesreči

Kako izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči?

Cesta zna biti zelo nevarna in kaj kmalu se lahko zgodi, da smo udeleženi v prometni nesreči. Včasih je dovolj že trenutek nepazljivosti in nezbranosti, včasih pa so dejavniki popolnoma drugačni – neprilagojena hitrost, vpliv alkohola ali drugih drog, neizpravno vozilo … Ko se zgodi manjša prometna nezgoda, se je potrebno s soudeležencem dogovoriti, kdo je krivec in izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči. Na kaj moramo biti pozorni, preveri v nadaljevanju.

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec z vsemi ključnimi podatki, ki se nanašajo na prometno nesrečo. Poleg tega vsebuje vse potrebne podatke o udeležencih (osebni podatki) in podatke o vozilu, ki kasneje močno olajšajo reševanje škodnega primera in uveljavljanje odškodninskega zahtevka. Priporočljivo je, da ga ima v avtu vsak voznik, saj nikoli ne vemo, kdaj ga bomo potrebovali.  Vozniki ga večinoma prejmejo ob sklenitvi zavarovalne police, sicer pa ga lahko vedno dobite v poslovalnicah zavarovalnic in na AMZS ter tehničnih enotah.

Obrazec ni težko izpolniti, a vseeno je dobro, da ga izpolnimo prav in se tako rešimo kasnejših zapletov. Če je poročilo napačno ali nepopolno izpolnjeno se lahko postopki za izplačilo škode zavlečejo, ali celo zavrnejo.

KDAJ IZPOLNIMO EVROPSKO POROČILO O PROMETNI NESREČI?

Obrazec se izpolni, ko gre za prometno nesrečo z manjšo premoženjsko škodo in ko nihče ni telesno poškodovan. Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v tem primeru govorimo o prometnih nesrečah 1. kategorije. Izpolni se na podlagi dogovora o krivdi med udeležencema. Tudi če se o krivdi ne morete dogovoriti in ste poklicali policijo, je potrebno izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči, pri tem pa pod zaporedno številko 14 zapisati ime policijske postaje, ki je primer obravnavala. Policijo je sicer primerno poklicati, kadar se s soudeležencem ne moreta dogovorite glede krivde, če je v nesreči nastala večja materialna škoda, kadar gre za očitne telesne poškodbe, če sumite, da je voznik soudeleženega vozila pod vplivom alkohola, ali če soudeleženec pobegne s kraja nesreče.  

evropsko poročilo o prometni nesreči primer

KAKO IZPOLNITI EVROPSKO POROČILO IN NA KAJ BITI POZOREN?

Obrazec je sestavljen iz treh stolpcev – del za vozilo A na eni stani, del za vozilo B na drugi, med njima pa je stolpec, kjer se obrazložijo okoliščine same nesreče in nariše skica. Katero vozilo opisujete v stolpcu A ali B v poročilu, ni pomembno, kot tudi ne, kdo poročilo da ali izpolni. Pomembno je le, da ga podpišeta oba (oz. vsi) udeleženca v nezgodi.

Evropsko poročilo o prometni nesreči izpolnjujte s kemičnim svinčnikom. Pišite čitljivo in bodite pozorni, da se vaša pisava dobro odtisne tudi na kopijo, ki jo dobi soudeleženec. Torej poročilo ne izpolnjuje vsak udeleženec posebej – za dve udeleženi vozili se uporabi en komplet (original in kopija). Izpolnimo vse rubrike, če ni relevantna za nas, to označimo. Vaši zapisi naj bodo natančni, saj v primeru, da ne dosežete soglasja o krivdi, igrajo ključno vlogo pri razrešitvi primera in pravice do odškodnine. Predvsem bodite pozorni pri prepisovanju podatkov o vozniškem in prometnem dovoljenju. Skica prometne nesreče, ki jo je treba narisati, naj bo nazorna, podrobna, najbolje da označena s puščicami. V primeru, da nimate prostora za opis podrobnosti, dodaten opis zapišite na list, ki ga nato priložite. Kraj nesreče in škodo lahko tudi fotografirate, pri tem pa pazite, da se vidi celotno stanje avtomobila. Tako se boste izognili možnosti, da vam zavarovalnica predlog zvrne.

Ne pozabite na podpis obeh udeležencev, saj bo poročilo le tako veljavno. Priporočljivo je, da zraven zapišete tudi št. osebnega dokumenta – tako soudeleženec ne bo mogel trditi neresničnost podpisa.

Po izpolnjenem poročilo imate čas 3 dni, da se prijavite na cenilnem mestu zavarovalnic, pri kateri je zavarovan povzročitelj nesreče. To lahko uredite tudi preko pravnega strokovnjaka – posrednika, ki vam pomaga pri izterjavi škode in uveljavljanju pravične odškodnine za vso nastalo škodo. S tem ste zaključili svoj del postopka, nadaljevala ga bo zavarovalnica.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!