logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
prometna nesreča

Prometna nesreča – kaj storiti?

Ko veliko časa preživimo za volanom, se nam lahko kaj kmalu pripeti prometna nesreča. Poleg številnih dejavnikov, kot so prevelika hitrost, alkohol in druge droge, neupoštevanje prometnih predpisov, je lahko vzrok za prometno nesrečo že trenutek nepazljivosti ali naglice. Kako ukrepati ob prometni nesreči, da ne boste potegnili kratke, in kdaj morate nujno poklicati policijo? Preverite v nadaljevanju.

Ste bili udeleženi v prometni nesreči in potrebujete Pravni nasvet?

NESREČA NIKOLI NE POČIVA

Skoraj na vsaki dve uri na slovenskih cestah zgodi prometna nesreča. A dokler v trčenju nismo udeleženi sami, se ravno ne ukvarjamo s tem, kako ravnati ob prometni nesreči. Seveda je prvo pravilo: ohranimo mirne živce! Nato preverimo, ali so vsi udeleženci v redu, ali je morda kdo poškodovan. Območje zavarujemo ter tako poskrbimo, da manjša nesreča ne bo povzročila večje. Če je kdo od udeležencev lažje ali huje poškodovan, pokličemo številko 112 – center za obveščanje. Operater se bo na podlagi podatkov odločil, ali bo na kraj nesreče poslal reševalce, policijo in gasilce.

Če je nastala le manjša materialna škoda, lahko voznika udeleženca zaplet rešita sama. V vsakem primeru pa je dobro oceniti, v katero kategorijo nesreče se vaš primer uvršča, saj bo od tega odvisno, ali morate obvezno klicati policijo, tudi če ni nihče poškodovan

Zgodila se je prometna nesreča. KDAJ JE POTREBNO POKLICATI POLICIJO?

V večini primerov ob nesreči najprej izbruhnejo strah, panika in slaba volja, udeleženca v nesreči začneta najprej fotografirati, klicati sorodnike, zavarovalnico … A za vse to bo čas, ko vozili umakneta s ceste. V primeru nastanka prometne nesreče 1. kategorije so udeleženci dolžni svoja vozila čim hitreje umakniti s ceste. V nasprotnem primeru se jih lahko kaznuje z globo v višini 160 €.

Udeleženca morata pravilno izpolniti in podpisati Evropsko poročilo o prometni nesreči. Če kateri od udeležencev meni, da je bil pri nastanku nesreče storjen prekršek, lahko pokliče policijo, ki bo opravila ogled kraja in okoliščin, zbrala dejstva ter odločila o morebitnem prekršku. Obvestitev policije pri nesreči 1. kategorije ni obvezna. V primeru nastanka prometne nesreče 2., 3. ali 4. kategorije pa je obvestitev policije obvezna.

prometna nesreča in popis škode

VRSTE PROMETNIH NESREČ

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) prometne nesreče razvršča v štiri kategorije.

  1. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je nastala zgolj materialna škoda z manjšimi poškodbami na okolju, stvari ali vozilu, kot so odrgnine, vdrtine, praske, podvozje avtomobila in motor pa nista poškodovana.
  2. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba lahko telesno poškodovana.
  3. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba hudo telesno poškodovana.
  4. kategorija: Prometna nesreča, v kateri je kdo umrl ali je za posledicami umrl 30 dni po nesreči.

Pristojne organe lahko o nesreči obvesti tudi tretja oseba, ki v njej ni bila udeležena. Policija bo lahko preverila, ali voznik in vozilo izpolnjujeta pogoje za udeležbo v cestnem prometu. Ob pojavu suma na prisotnost alkohola pri kom od vpletenih voznikov pa bo opravila preizkus alkoholiziranosti in podobno.

PROMETNA NESREČA - POVZROČITELJ JE POBEGNIL

Dobra novica je, da se pri 70 % nesreč, pri katerih povzročitelj pobegne s kraja dogodka, ugotovi, kdo je bil voznik. Vaša naloga je, da si, dokler je še v vašem vidnem polju, zapomnite čim več podrobnosti o vozniku in vozilu – tip avtomobila, barvo, znamko, registrsko oznako tablic, videz ubežnika in morebitnih sopotnikov. Te informacije bodo v pomoč policiji pri identifikaciji povzročitelja.

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) se vozniku motornega vozila, ki pobegne s kraja prometne nesreče, odmeri globa v višini 1200 evrov. Hkrati se mu izreče 18 kazenskih točk, kar pomeni, da bo izgubil vozniško dovoljenje. Če se pobeglega vozika ne odkrije, se odškodninski zahtevek zaradi povzročene škode vloži na Slovensko zavarovalno združenje ali na zavarovalnico, pri kateri je sklenjeno obvezno zavarovanje za vozilo.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!