Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
prometni prekrški

Prometni prekrški, ki vas lahko stanejo izpita

V Republiki Sloveniji je uveden sistem kazenskih točk z namenom zagotavljanja večje prometne varnosti in zmanjšanja prometnih prekrškov. V hitro spreminjajočem se okolju cestnega prometa pa je prekršek zelo enostavno storiti. Morda gre za nezavedno prekoračitev hitrosti, spregledan prometni znak ali nepravilno prehitevanje. Ti prometni prekrški in še več drugih primerov vas lahko tudi kaznujejo.

KAZENSKE TOČKE IN ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA

Kazenske točke se predpišejo v primeru, ko ste zaloteni pri prometnem prekršku. Vsak prekršek je vrednoten z določenim številom kazenskih točk, odvisno od resnosti in potencialne nevarnosti, ki jo predstavlja za druge udeležence v prometu.

Ko voznik v obdobju dveh let z enim ali več prekrški zbere ali preseže 18 kazenskih točk, mu je vozniško dovoljenje odvzeto. Za tiste, ki so šele začeli z vožnjo (vozniki začetniki), je ta meja postavljena pri 7 kazenskih točkah. Če voznik naredi prekršek, ki vodi do odvzema vozniškega dovoljenja, organ, pristojen za prekrške, sodišču predlaga začasni odvzem (dokler ne pride »na vrsto« za ugotavljanje trajnega odvzema izpita). To nelagodno situacijo vam lahko pomaga rešiti Pravnik na dlani. Izkušeni pravni svetovalci vedo, kakšni so postopki pridobitve odvzetega izpita, predvsem pa vedo, kako mora biti predlog za vrnitev začasno (ali trajno) odvzetega izpita prepričljivo sestavljen.

PREHITRA VOŽNJA

Kazni za prehitro vožnjo so v Sloveniji zelo pogoste. Odvisno od tega, koliko je bila dovoljena hitrost prekoračena in kje je bila prekoračitev storjena, lahko voznik prejme različno število kazenskih točk. V splošnem velja, da so kazni za prekoračitev hitrosti izven naselij dražje. Kazenskim točkam se sorazmerno dodeli tudi denarna globa. S pogosto kršitvijo zakona v naselju ali na območju omejene hitrosti pa si lahko hitro naberete dovolj točk za odvzem vozniškega izpita.

Veste, da ima Pravnik na dlani več kot 95-% uspešnost pri povrnitvi izgubljenih vozniških izpitov?

Naj pomaga tudi vam, zato pokličite 01 280 8000.

VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA IN DROG

Prav tako izredno pogost razlog za kazni je vožnja pod vplivom alkohola (več o tem primeru preberite TUKAJ). Vsaka vožnja pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc je ne le nezakonita, ampak tudi izjemno nevarna. Tragično je, da je to tudi glavni razlog za mnoge smrtne žrtve na cestah. Pomembno je poudariti, da je vožnja pod alkoholom nezakonita tudi za kolesarje, ki jih včasih spregledamo.

V skladu z zakonodajo, ki velja za običajne voznike kategorije B, je dovoljena meja alkohola v krvi največ 0,24 mg na liter izdihanega zraka oziroma 0,5 grama alkohola na kilogram krvi (0,5‰ alkohola).

V primeru prekoračitve sledi najmanj 300 € kazni in 4 kazenske točke. Če ste imeli nekaj kazenskih točk že od prej, se te seveda seštejejo. Ko seštevek doseže ali preseže 18 kazenskih točk, sledi odvzem izpita zaradi alkohola. Maksimalna kazen zaradi vožnje pod vplivom alkohola se izvede v primeru, ko voznik prekorači 0,52 mg/l ali 1,1 g/kg. V tem primeru sledi finančna kazen 1200 € in 18 kazenskih točk, odvzem vozniškega dovoljenja ter tudi pridržanje na policijski postaji.

prometni prekrški

UPORABA MOBILNEGA TELEFONA

Uporaba mobilnega telefona brez prostoročne naprave je slaba razvada, ki med vožnjo razprši voznikovo pozornost in poveča možnost nesreče. Da bi zreducirali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo je prišlo do spremembe prometne zakonodaje in povečanja kazni. Če vas policist zaloti pri telefoniranju med vožnjo, vas bo oglobil z 250 EUR in tremi kazenskimi točkami.

NEUPORABA VARNOSTNEGA PASU

Voznik in vsi potniki v vozilu morajo med vožnjo uporabljati varnostni pas. Čeprav je večina voznikov discipliniranih pri uporabi varnostnega pasu, je še vedno veliko tistih, ki ga zanemarjajo, zlasti na krajših razdaljah, kot so obiski trgovine. Vedno se pripnite, ne glede na destinacijo. V nasprotnem primeru vas lahko doleti kazen 120 EUR, ki pa je majhna v primerjavi s posledicami nesreče.

Začasna in trajna izguba vozniškega dovoljenja še ne pomeni konec sveta, če reagirate hitro in zanesljivo. Ne odlašajte, da ne zamudite rokov! Pokličite 01 280 8000, dosegljivi smo vsak delovnik med 8. in 20. uro.

KATERI SO OSTALI PROMETNI PREKRŠKI?

  • Nepravilno parkiranje: Parkiranje na mestih, kjer je to prepovedano, zlasti na prehodih za pešce ali kolesarskih stezah, lahko ovira druge udeležence v prometu. Kazen, ki jo lahko dobite znaša 80 EUR, če pa parkirate na mestih za invalide ta znaša 200 EUR.
  • Nepravilno prehitevanje: Nevarno ali nepravilno prehitevanje, zlasti na nepreglednih delih ceste ali prehitevanje kolone vozil, je prekršek, ki je lahko zelo nevaren. Za nepravilno prehitevanje kolesarja lahko prejmete kazen v višini 80 EUR, prehitevanje v predoru, prehitevanje »v škarje« ali na ovinku pa vas stane 700 EUR in 9 kazenskih točk.
  • Neupoštevanje svetlobne prometne signalizacije: Kazen za vožnjo čez rumeno luč vas bo stala med 120 in 200 EUR, vožnja čez rdečo luč pa se kaznuje z globo 300 EUR in kazenskimi točkami.
  • Neupoštevanje varnostne razdalje: Z globo 200 EUR se kaznuje za prometni prekrški, ko voznik motornega vozila, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu in ne vozi za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah.
  • Pobeg iz kraja nesreče: Voznik, ki pobegne s kraja prometne nesreče je za svoje dejanje s strani policije deležen 1200 EUR kazni. Poleg denarne kazni prejme tudi 18 kazenskih točk in tako tudi odvzem izpita.
  • Vožnja v nasprotno smer na avtocesti se kaznuje z 1200 EUR in 18 kazenskimi točkami
  • Napačna vožnja skozi krožišče se kaznuje z 80 EUR

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!