logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
prometna nesreča s tujcem

Prometna nesreča s tujcem: koraki do rešitve

V času poletja, dopustov in gneče na naših cestah srečujemo veliko tujcev. Ker nesreča nikoli ne počiva, se lahko kaj kmalu pripeti prometna nesreča, tudi z voznikom, ki prihaja iz tuje države. Ob taki nezgodi se nam poleg presenečenosti in nejevolje pojavi tudi izziv komuniciranja. V nadaljevanju boste izvedeli, kako pravilno ravnati. Prometna nesreča s tujcem se namreč lahko tudi zaplete, predvsem kasneje pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.

Prometna nesreča s tujcem

Ob prometni nesreči najprej poskrbite za svojo varnost ter pomoč in varnost drugih udeležencev. Ustavite vozilo in ga (če je možno) umaknite s cestišča. Oblecite varnostni telovnik, zavarujte kraj nesreče in poškodovanim (če je potrebno) nudite osnovno prvo pomoč

Ob prometni nesreči je pomembno, da kot oškodovanec pravilno dokumentirate vse ključne informacije. To so: ime, priimek voznika in lastnika vozila, njun naslov, registrsko tablico, državo, znamko in model vozila, podatke o zavarovalnici ter naslovu zavarovalnice ter številko zavarovalne police. Najbolje je, da pridobite kopijo mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila oziroma zelene karte. Če to ni mogoče, jo vsaj fotografirajte.

Na Slovenskem zavarovalniškem združenju priporočajo dosledno beleženje vseh informacij ter izpolnjevanje Evropskega poročila o prometni nesreči. To opravite tudi v primeru, ko je na kraju dogodka prisotna policija, ki pripravlja uradno policijsko poročilo. Policijo obvezno pokličite ob večji materialni škodi, poškodbah udeležencev, sumu vožnje pod vplivom alkohola ali drog, nesoglasju glede krivde, zavračanju posredovanja podatkov ali izpolnjevanju poročila o nesreči. Tudi če želite uveljavljati avtomobilsko kasko zavarovanje, pokličite policijo.

Kaj moram še storiti?

Zelo priporočljivo je, da vozila in same okoliščine nesreče fotografirate. V primeru, ko je prometno nesrečo povzročilo vlečno vozilo ali tovornjak s prikolico, je ključno zabeležiti informacije o zavarovanju za vlečno vozilo. Priporočljivo je pridobiti kopijo zelene karte tega vozila, saj se večina škode običajno krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti, ki je povezano s tem vlečnim vozilom.

Tudi, če se je prometna nesreča zgodila v tujini ukrepajte na enak način. Poskrbite za varnost, pridobite podatke, izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči in po potrebi pokličite policijo.

prometna nesreča s tujcem

Različne situacije na cestah v nas prebujajo različna vprašanja. Vse odgovore na temo kazenskega prava imajo naši pravniki. Pokličite 01 280 8000 in pravočasno razrešite dileme.

Prometna nesreča s tujcem, ki ni iz države v sistemu zelene karte

Kadar prometno nesrečo povzroči voznik z vozilom, registriranim v državi, ki ni znotraj sistema zelene karte (v sistemu so članice Evropske unije oz. Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švica), je pomembno, da si zapišete podatke o mednarodni karti za zavarovanje motornega vozila. Še bolje je, da jo fotografirate. Če je le možno, sploh pa v primeru, da nimate zelene karte, si zabeležite tudi podatke prič in fotografirajte kraj dogodka ter svoje in tuje vozilo. Fotografije s kraja prometne nesreče so bistvenega pomena in v veliko pomoč zavarovalnici pri reševanju škodnega zahtevka.

Prometna nesreča in evropsko poročilo o prometni nesreči

Evropsko poročilo o prometni nesreči, ki ga izdajajo zavarovalnice po vsej Evropi, je standardni obrazec, ki ga zavarovanci prejmejo ob sklenitvi avtomobilske odgovornostne zavarovalne police. Ta obrazec je na voljo v različnih jezikih in vsebuje enotno vsebino in oštevilčenje. To omogoča enostavno izpolnjevanje, tudi v primeru, ko se pripeti prometna nesreča s tujcem.

K uporabi tega poročila napotuje tudi slovenska zakonodaja s področja varnosti cestnega prometa, predvsem ob prometnih nesrečah, v katerih je nastala le materialna škoda. Podobno je tudi v tujini to standardni instrument za evidentiranje in komunikacijo podatkov o prometnih nesrečah.

Odškodninski zahtevek – kaj in kako?

Če veste, kje je vozilo povzročitelja zavarovano, lahko neposredno vložijo odškodninski zahtevek pri ustrezni slovenski zavarovalnici, ki deluje kot korespondent za tujo zavarovalnico. Podatke o korespondentih tujih odgovornostnih zavarovalnic v Sloveniji oškodovanci lahko pridobijo na spletni strani Slovenskega zavarovalnega združenja.

Če ne veste, kje je vozilo povzročitelja zavarovano oz. so podatki o tujem vozilu in zavarovanju nepopolni, vložite poizvedbo o tujem zavarovanem vozilu pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Pridobili bodo podatke in pooblastili eno od slovenskih zavarovalnic za reševanje odškodninskega zahtevka.

Skladno z evropskimi direktivami je določen največ 90-dnevni rok za rešitev zahtevka od dneva vložitve odškodninskega zahtevka. Pooblaščenec tuje odgovornostne zavarovalnice mora v treh mesecih od vložitve odškodninskega zahtevka predložiti oškodovancu primerno ponudbo za poravnavo ali pa utemeljen odgovor, če je odgovornost sporna ali še ni dokončno ugotovljena škoda.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!