logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani

Poškodba pri delu – kako morate ravnati kot delodajalec?

Poškodbo oziroma nezgodo pri delu slovenska zakonodaja (ZVZD-1) definira kot nepredviden oziroma nepričakovan dogodek na delovnem mestu ali v delovnem okolju, ki se zgodi v času opravljanja dela ali izvira iz dela in ki povzroči poškodbo delavca. Poškodba pri delu tako prinaša tudi določene posledice in dolžnosti, ki jih morate kot delodajalec tudi opraviti. Kako torej ravnati?

KAKO RAVNATI KOT DELODAJALEC?

Čeprav je osnovna dolžnost delodajalca, da zagotovi varno in zdravo delovno okolje, se zaradi takšnih in drugačnih razlogov lahko zgodi, da pride tudi do poškodbe. Nesreča namreč nikoli ne počiva, za nesrečo pa je dovolj že trenutek nepazljivosti ali pa je posledica drugih okoliščin. Ko torej pride do poškodbe delavca, je prvi korak seveda ustrezna zdravstvena oskrba.

Pomembno je, da čim bolj natančno opredelite vse okoliščine in nezgodo dobro opišete. Zelo primerno je tudi, da pridobite podpise sodelavce, ki so bili dogodku priča. To je namreč temelj za prijavo poškodbe ustreznim institucijam – Inšpektorat za delo, ZZZS in NIJZ.

Pravnik na dlani je vedno tu za vas, da vas pri postopku usmerja. Pokličite 01 280 8000 in si zagotovite pravno svetovanje za podjetja, hkrati pa za  vas opravljamo tudi storitve pregleda in priprave dokumentov vseh vrst.

Posvetite se delu, nam pa prepustite vaše pravne dileme!

POŠKODBA PRI DELU - PRIJAVA INSTITUCIJAM

Če je posledica nezgode vsaj en dan bolniške odsotnosti, morate kot delodajalec prijaviti vsako poškodbo pri delu. To je posledica izvajanja nalog Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prijavo nezgode uredite elektronsko preko portala SPOT (če ste vpisani v Poslovni register Slovenije). To morate storiti v najkrajšem možnem času, podatki pa bodo nato posredovani n a IRSD, ZZZS in NIJZ. V primeru, da niste vpisani v poslovni register pa morate nezgodo prijaviti na papirnatem obrazcu, imenovanem Prijava NPD. Tega morate nato v pisni ali elektronski obliki nasloviti na ZZZS.

V določenih primerih pa ste kot delodajalec dožni obvestiti tudi Inšpektorat RS za delo. In to v primerih:

  • nezgode, katere posledica je več kot 3 dni odsotnosti delavca,
  • nezgode, katere posledica je smrt in
  • kolektivne nezgode pri delu (poškodovanih je več delavcev, ne glede na število dni odsotnosti z dela).

KAJ STORIMO, KO SE ZALOMI? KAKO JE Z ODPRAVNINO?

Poškodba pri delu je lahko zelo delikatna zadeva, sploh, ko je krivda morebiti na strani delodajalca. Delavec bo takrat zahteval odškodnino, vendar bodite pozorni ali so izpolnjeni pogoji. Priporočamo vam, da se pri bolj kompleksnih nezgodah posvetujete z izkušenim pravnikom, ki vam bo znal povedati, kakšne so vaše pravice in dolžnosti. Za vas je tukaj Pravnik na dlani – celovita pravna podpora za vaše podjetje. Lahko je krivdna odgovornost vaša, lahko je subjektivna ali pa je za nezgodo celo kriv delavec sam. Prav je, da se na vse scenarije predhodno pripravite. Tako boste vedeli, kako ravnati, ko vas na mizi morda pričaka kakšna neljuba pošta.

Vi nosite odgovornost, ko ne izpolnjujete vseh pogojev do delavca (varstvo pri delu). Odškodninska odgovornost delodajalca se izplača s strani zavarovalnice pri kateri ima delodajalec zavarovano odgovornost za poškodbe pri delu. Prepričajte se, da imate tudi v tovrstne odgovornosti zavarovane!

Delavec nosi odgovornost v primeru, ko ne upošteva varnostnih zahtev. To je na primer nošenje delavne obleke, spoštovanje pravil in navodil za ravnanje z nevarnimi predmeti. Prav tako je krivda na strani delavca, ko je ugotovljena prisotnost alkohola.

Se je prav pri vas nekaj zalomilo? Odgovornost za poškodbo pravzaprav ni vaša in bi radi podali pritožbo? Pogovorite se s Pravnikom na dlani, ki bo vedel, kaj lahko storite. Pokličite 01 280 8000 in si zagotovite strokovno pravno pomoč in pripravo dokumentov.

POŠKODBA PRI DELU - POSEBNOSTI

Če do nesreče oz. poškodbe pride na poti na ali iz dela, to več ne šteje kot poškodba pri delu. Od 1. 1. 2023 gre v tem primeru za poškodbo zunaj dela, zato je poškodovanec upravičen do 80 % nadomestila plače (in ne 100 %). Drugače pa je v primeru, če je prevoz na ali iz dela organiziran s strani delodajalca, ali če do poškodbe pride na službeni poti. V tem primeru je poškodovanec upravičen do 100 % nadomestila.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!