logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani

Pravnik odgovarja: Dobil sem odpoved. Ali mi pripada odpravnina?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravni odgovor na dlani bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravni odgovor na dlani bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Direktor ima dve podjetji. V prvem sem dobil odpoved pogodbe za nedoločen čas, hkrati pa mi je ponudil novo pogodbo v drugem podjetju.
Ali mi iz prvega podjetja pripada odpravnina?

Pravnik odgovarja

“Odgovor na vaše vprašanje je odvisen od več dejavnikov. Predvidevam, da s tem, ko ste navedli, da ima direktor dve podjetji, mislite na to, da je direktor lastnik dveh različnih gospodarskih družb ali pa je zaposlen kot direktor v dveh različnih gospodarskih družbah.

Pri tem je treba najprej pojasniti, da delovno razmerje sklepate z gospodarsko družbo kot pravno osebo, direktor pa nastopa zgolj kot zastopnik pravne osebe, torej vam je podana odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pri drugem delodajalcu.

Ker omenjate odpravnino, predvidevam, da vam je bila podana odpoved zaradi poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti. Obveznost plačila odpravnine s strani starega delodajalca je odvisna predvsem od tega, kakšna zaposlitev vam je bila ponujena in od tega, ali se novi delodajalec zaveže, da bo pri izplačilu morebitne odpravnine in zagotavljanju odpovednega roka upošteval tudi delovno dobo pri starem delodajalcu.

Če vam je podana odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in vam je istočasno ponujena sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi pri drugem delodajalcu, je stari delodajalec razbremenjen plačila odpravnine samo, če je nova zaposlitev ustrezna, torej če sta zanjo zahtevani enaka vrsta in raven izobrazbe ter če je delovni čas enak, in če se delodajalec v novi pogodbi o zaposlitvi, ki vam je bila ponujena, zaveže, da bo ob koncu ponujenega delovnega razmerja pri izplačilu odpravnine ter odpovednem roku upošteval tudi delovno dobo pri prejšnjem delodajalcu.”

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!