logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: imam omejen dostop do parcele, kaj sedaj?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

pravnik odgovarja

Današnje vprašanje:

Pred 30 leti sem kupil parcelo za otroka. Pot je bila skozi sosedovo dvorišče, po kateri je vozil tudi tretji sosed. Pred leti sta se soseda skregala in lastnik dvorišča je na poti zabetoniral veliko betonsko gredo. Tretji sosed je potem čez svojo parcelo zgradil začetek poti, preostali del poti pa je obstoječ. Jaz zdaj za mojo parcelo nimam več dostopa, vse je ograjeno.

Ali ni z zakonom določeno, da mora vsako zemljišče imeti dostop?

Pravnik odgovarja

V vprašanju sicer niste navedli, ali gre za zazidljivo parcelo ali ne. Nakup parcele namreč še ne pomeni, da je ta zazidljiva, oziroma iz vašega vprašanja izhaja, da ste nakup opravili pred 30 leti. V tem času so se lahko pogoji zazidljivosti popolnoma spremenili in parcela ni več zazidljiva.

Zazidljivost parcel določajo prostorski akti v občini ali naselju, kjer je parcela. Prostorski akti se lahko spreminjajo in ni nujno, da parcela ostane zazidljiva.

Nakup stavbnega zemljišča za gradnjo hiše je vsaj tako zahteven kot gradnja. Ker je postopek urejanja zazidljivosti oziroma se prostorski načrt sprejema v upravnih postopkih, se dejansko stanje pojmuje na dan, ko se npr. vlaga dokumentacija za gradbeno dovoljenje. Če je bila parcela na dan nakupa zazidljiva, ni nujno, da je tako tudi na dan vložitve dokumentacije.

Služnostna in nujna pot

Glede dostopa do parcele ne obstaja noben pravni predpis, ki bi določal, da mora imeti lastnik do parcele tudi dostop. Vsak lastnik si mora dostop zagotoviti sam, bodisi prek javne ceste ali poti bodisi s sklenitvijo pogodbe o ustanovitvi služnosti.

Iz vašega vprašanja izhaja, da si vi take pravice niste zagotovili. Vsekakor se boste morali z enim od sosedov dogovoriti za služnost poti oziroma vožnje čez njegovo parcelo do vaše parcele.

Če vam služnosti ne bo hotel zagotoviti noben sosed, pa lahko uporabite institut nujne poti. Nujna pot se ustanovi v primerih, ko dostop do parcele ni mogoč po javni cesti ali pa je povezan z nesorazmernimi stroški. V primerih torej, ko se lastnik zemljišča, ki potrebuje dostop, in lastnik zemljišča, čez katerega je dostop mogoč, ne moreta sporazumeti, se spor lahko reši prek sodišča s tožbo za določitev nujne poti. Toda taka tožba nima zagotovljenega izida.

Ker nam ni poznano, ali ste doslej od nakupa parcelo uporabljali in do nje vsaj poskusili dostopati, vam podrobnejšega odgovora ne moremo posredovati. Lahko pa nas kontaktirate neposredno z več podrobnostmi.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!