logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja pravnik na dlani

Pravnik odgovarja: ločitev, hiša in kredit – kako rešiti zadevo?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Pozdravljeni, s partnerjem sva se po 20 letih zunajzakonske skupnosti razšla. Lastnik nepremičnine je partner. Kupila sva jo skupaj, s tem da je bil moj delež kredita veliko manjši od partnerjevega – moj 30.000 evrov, partnerjev 110.000 evrov. Kako lahko nepremičnino razdeliva? Ali obstaja možnost da se dodeli meni? Na kakšen način? Janja, K.

Pravnik odgovarja

Najprej naj se opredelimo do definicije zunajzakonske zveze. Zunajzakonska zveza je dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh oseb, ki nista sklenili zakonske zveze in je v celoti izenačena z zakonsko zvezo. 

Po Družinskem zakoniku v skupno premoženje zakoncev (ali zunaj zakoncev) spadajo vse premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačno med trajanjem zakonske zveze ali zunaj zakonske zveze. V skupno premoženje zakoncev spada tudi premoženje, ki je pridobljeno na podlagi in s pomočjo skupnega premoženja oziroma iz premoženja, ki iz njega izhaja. Kot že povedano to ureja Družinski zakonik v členi 71. – razdelitev skupnega premoženja.

Delitev skupnega premoženja

Skupno premoženje zakoncev pripada zakoncema skupaj, posamezni deleži vsakega od njiju na skupnem premoženju tako niso določeni. Na stvareh iz skupnega premoženja imata zakonca skupno lastnino. O višini deležev na skupnem premoženju se zakonca lahko dogovorita ali pa na zahtevo enega od njiju o tem odloči sodišče. Načeloma se šteje, da sta deleža obeh na skupnem premoženju enaka. Neznatna razlika v prispevkih posameznega zakonca k skupnemu premoženju se ne upošteva. Možno je,  da en partner veliko več zasluži, drugi partner pa skrbi za družino, dom in otroke. V takih primerih je pravna domneva enakih deležev. Če partnerska zveza razpade to ureja Družinski zakonik v členi 71. – razdelitev skupnega premoženja. Prvi odstavek tega člena pravi – Skupno premoženje zakoncev se razdeli, če njuna zakonska zveza preneha – ločitev. Med trajanjem zakonske zveze se skupno premoženje razdeli na podlagi sporazuma ali na predlog enega od zakoncev. 

Kaj lahko storimo?

Sedaj pa nazaj k vašemu vprašanju. Vsekakor lahko nepremičnino razdelite in sicer je to najbolje s sporazumom. Niste povedali ali imate z partnerjem tudi otroke ampak bomo domnevali, da jih imate.  S partnerjem torej sklenete notarski sporazum v katerem morate opredeliti in določiti koliko premoženja dobi vsak od partnerjev, ter kdo dobi v vzgojo in varstvo otroke. Kot je že rečeno je tak sporazum mogoče skleniti le pri notarju.

Če sporazum ni mogoč je druga pot edino tožba na razdelitev premoženja na pristojno sodišče.

Razdelitev nepremičnine je torej možna na načina, ki smo jih razložili. Menimo pa, da je možnost dodelitve nepremičnine samo vam zelo majhna.

Niste prepričani, kako bi/bo potekalo dedovanje v vašem primeru? Razložite vašo situaciju pravnemu strokovnjaku, ki vam bo razložil vse podrobnosti. Lahko vam pomaga tudi pri sami sestavi oporoke.

Pokličite 01 280 8000 še danes!

Želite prebrati več vsebine o dedovanju? Preberite članek v zavihtku “Pravni nasveti za  dedovanje”  in rešite svoje dileme in skrbi.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!