logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
ločitev

Se vam obeta ločitev? Potem morate to vedeti!

Ločitev je ena od najtežjih življenjskih preizkušenj, ki lahko močno vpliva na vse vpletene. Razveza zakona predstavlja čustveno, finančno in pravno razcepljenost, ki zahteva premišljene odločitve in prilagoditve v vseh aspektih življenja.

Kaj morate vedeti ob razhodu in ločitvi?

Če se skupne vrednote razblinijo, je včasih edina možnost razhod/ločitev. Za partnerja ali zakonca takšna odločitev seveda ni lahka, še posebno ko so v zgodbo vpeti otroci. Zato se je dobro pozanimati o pravicah in postopkih, da boste staro zgodbo končali in novo začeli z najboljšimi možnostmi za vse vpletene. Ko opazite, da se življenjska prepričanja in cilji v partnerski zvezi več ne združujejo, je lahko napočil čas za samostojno pot. A pomembno je, da ravnate mirno in preudarno ter preučite svoje pravice in obveznosti, ki nastopijo v postopku razveze. Proces še zdaleč ni lahek, vendar si ga lahko olajšate, če se nanj predhodno dobro pripravite. Bodite pripravljeni in se izognite nepotrebnim dilemam ter zmotnim prepričanjem, ki bi vas lahko v procesu oškodovali.

Ste na prelomni točki v življenju, ko imate več vprašanj kot odgovorov, saj ne poznate zakonodaje?

Na kaj morate biti pozorni, ko vas življenje preseneti, lahko izveste s klicem na 01 280 8000 – Pravnik na dlani.

Prepričajte se, ali je res konec

Izraz, ki ga navaja družinski zakonik v povezavi z razhodom, je nevzdržnost zakonske zveze. Preden se odločite za ločitev, pretehtajte, ali res ni druge rešitve. Zakonodaja predvideva več oblik pomoči za razrešitev težav zakoncev in vnovično obuditev ljubezni. Koristijo jim lahko raznovrstna zakonska svetovanja in mediacije, na katerih lahko razrešijo vzorce in težave, ki so pripeljali do razpada zveze. Včasih pa so razhajanja med zakoncema že prevelika, ali pa so bremena preteklih let za oba postala pretežka, zato ni druge poti kot nepreklicen razhod. V tem primeru se je bolje razvezati kot vztrajati v nevzdržnem odnosu.

ločitev

Ločitveni postopek

Če sta se s partnerjem za razhod odločila sporazumno in nimata otrok, lahko zakonsko zvezo razvežeta kar pri notarju. Notar bo sestavil sporazum zakoncev o razvezi zakonske zveze v obliki notarskega zapisa, s čimer bo zakonska zveza prenehala veljati. Kadar so vpleteni otroci, pa je kljub soglasnemu razhodu treba doreči še podrobnosti glede varstva, preživljanja, vzgoje otrok ter podobno. Zakonsko zvezo zato v tem primeru razveže sodišče. Tretja možnost ločitve pa je razveza zakonske zveze na predlog enega od zakoncev. Ko se zakonca ne moreta sporazumeti o ločitvi ali o drugih vprašanjih v zvezi s skupnimi otroki ali skupnim premoženjem, imata pravico zahtevati razvezo zakonske zveze pred sodiščem. V tem primeru sodišče tudi odloči o varstvu, vzgoji ter preživljanju otrok  pri čemer mora paziti, da bodo koristi otroka kar najbolje zavarovane.

Kakšen je postopek, če so vpleteni otroci?

Ločitev je po navadi zelo stresna in predvsem čustveno izčrpavajoča izkušnja. Prav zato moramo v prvi vrsti misliti na otroke in jih pri dejanjih, povezanih z ločitvijo, postavljati na prvo mesto. Ne glede na starost so tovrstne izkušnje zanje lahko zelo travmatične. Postopek pri ločitvi, ko so vpleteni tudi otroci, pa gre takole: V primeru sporazumne razveze se na sodišče vloži predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze. Če imata zakonca mladoletne otroke, morata najprej obiskati Center za socialno delo in se udeležiti predhodnega svetovanja z namenom ohranitve zakonske zveze. Pridobljen zapisnik o svetovanju morata obvezno predložiti predlogu za razvezo. V primeru razveze na predlog enega od zakoncev se na sodišče vloži predlog za razvezo zakonske zveze. Tudi tukaj se je v primeru mladoletnih otrok najprej treba udeležiti predhodnega sodelovanja na Centru za socialno delo, kjer zakonca pridobita zapisnik o svetovanju, ki ga predložita predlogu za razvezo.

Ste na pragu ločitve, ste se po razhodu morali odseliti iz skupnega doma, potrebujete nasvet pri delitvi premoženja, imate vprašanje o svojih pravicah, ker nista bila poročena? Vse to lahko rešite s klicem na 01 280 8000 – Pravnik na dlani.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!