preživnina

Preživnina je finančna obveznost, ki jo določi sodišče ali je dogovorjena med strankami, in je namenjena zagotavljanju finančne podpore za osebo, ki sama ne more zagotoviti svojega preživetja. Najpogosteje se preživnina nanaša na finančno podporo, ki jo eden od staršev plačuje za vzdrževanje otroka po ločitvi ali razvezi zakonske zveze, lahko pa se nanaša tudi na podporo drugih družinskih članov.

Značilnosti preživnine:

 1. Otroška Preživnina: Najpogostejša oblika preživnine je tista, ki jo plačuje eden od staršev za vzdrževanje otroka. Znesek in pogoji plačila so običajno določeni s sodno odločbo ali sporazumom med staršema.
 2. Preživnina za Partnerja: V nekaterih primerih lahko sodišče odredi plačilo preživnine tudi ločenemu ali ločujočemu se zakoncu, še posebej, če ta ni zmožen samostojnega preživljanja.
 3. Izračun Višine Preživnine: Višina preživnine je običajno odvisna od potreb prejemnika in finančnih zmožnosti plačnika. Upoštevajo se dejavniki, kot so dohodek, življenjski standard, potrebe otroka in finančne obveznosti plačnika.
 4. Pravna Ureditev: Pogoji in obveznosti plačevanja preživnine so urejeni z družinskim pravom in se lahko razlikujejo od države do države.
 5. Spremembe Pogojev: Pogoji plačevanja preživnine se lahko s časom spremenijo, če se spremenijo okoliščine, kot so spremembe v dohodku, potrebah otroka ali življenjskih razmerah.
 6. Izvrševanje Plačila: V primeru neplačevanja preživnine lahko sodišče izvede ukrepe za izvršitev plačila, vključno z odvzemom dohodka ali drugimi pravnimi sredstvi.
 7. Dolgoročna Obveznost: Plačevanje preživnine je običajno dolgoročna obveznost, ki traja do določene starosti otroka ali do izpolnitve drugih pogojev, kot je zaključek izobraževanja.
 8. Pravno Svetovanje: V primeru vprašanj ali sporov glede preživnine je priporočljivo poiskati pravno svetovanje, da se zagotovi pravična in zakonita ureditev.

Preživnina je ključnega pomena za zagotavljanje finančne podpore otrokom in drugim osebam, ki so odvisne od te podpore, in predstavlja pomemben del družinskega prava.

Zakaj Izbrati ‘Pravnik na Dlani‘?

 1. Strokovno Znanje: Naša ekipa sestoji iz izkušenih pravnikov, specializiranih za različna pravna področja.
 2. Osebni Pristop: Razumemo, da je vsak primer edinstven, zato ponujamo prilagojene rešitve, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam.
 3. Dostopnost in Podpora: Smo le klic stran. Naša ekipa je vedno na voljo, da odgovori na vaša vprašanja in vam nudi podporo skozi celoten pravni postopek.
 4. Transparentnost: Zagotavljamo jasno komunikacijo glede vseh vidikov vašega primera, vključno s stroški, možnostmi in pričakovanimi izidi.
 5. Zaupanje in Diskretnost: Vaša zasebnost in zaupnost sta naša najvišja prioriteta.

Ne dovolite, da vas pravne težave obremenjujejo. “Pravnik na Dlani” je tu, da vam pomaga najti pot skozi pravne izzive, s strokovnim znanjem in osebnim pristopom. Kontaktirajte nas danes in si zagotovite mirnost, vedoč, da so vaše pravne zadeve v dobrih rokah.

Kako vam Pravnik na dlani lahko pomaga?

Za pravni nasvet ali pripravo ustreznih dokumentov nas pokličite na 01 280 8000
Več pravnih nasvetov lahko poiščete na strani pravni nasveti tukaj.

Preživnina

Preživnina je pogosto jabolka spora v postopku ločitve. Preveri, kaj je, kdo je do nje upravičen, kako se določi …

Preberi »

Potrebujete pravno pomoč? pokliči