logo1

Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

ali

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: oče dobiva olajšavo za otroka, ki pa jima ne plačuje ničesar

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Z možem sva se ločila. Imava dva otroka in ob ločitvi sva se dogovorila, da skrbiva vsak za enega. Otroci zdaj živijo pri meni; oče se je odselil, tako da sama skrbim za oba. Oče ne skrbi za nobenega otroka, izogiba se vsem plačilom, po drugi strani dobi olajšavo za dohodnino za enega otroka, a mu od tega ne da nič. Govori, da potrebuje za sebe. Kaj naj naredim?

Pravnik odgovarja

Vaše vprašanje je zelo zanimivo in aktualno. Sicer niste napisala, ampak verjamemo, da sta z bivšim možem uredila varstvo in vzgojo ter skrb za otroke preko pristojnega CSD in sodišča oziroma z notarskim sporazumom. V primeru, da ni tako pa imate še vedno odprto možnost sprožiti ustrezen postopek ureditve varstva in vzgoje skupnih otrok ter plačevanje preživnine.

Dolžnost preživljanja je ena izmed temeljnih dolžnosti staršev in je povezana z neposredno skrbjo za otroka, da bi mu omogočili ustrezne življenjske razmere, potrebne za njegov razvoj, predvsem pa šolanje in strokovno izobrazbo glede na njegove sposobnosti, nagnjenja in želje (tako tudi 103. člen ZZZDR). Gre za otrokovo temeljno pravico, na katero ne vpliva niti odvzem roditeljske pravice, saj starš, kateremu je bila roditeljska pravica odvzeta, ni oproščen dolžnosti preživljanja otroka (125. člen ZZZDR). Pravica do preživnine je otrokova osebna pravica, ki se ji ni mogoče vnaprej odpovedati (128. člen ZZZDR) in ki se ne more prenašati na drugega. Preživninska obveznost je obvezna do otrokove polnoletnosti, v primeru rednega šolanja pa do dopolnjenega 26. leta starosti.

Rešitev primera

V vašem primeru se oče otroka izogiba plačevanju ter celo zahteva davčno olajšavo, čeprav ne plačuje ničesar. Zaradi uveljavljanja olajšave je v davčnem prekršku in o tem lahko obvestite pristojni urad FURS, ki bo izvedel ustrezen postopek.  

Neplačevanje preživnine je tudi kaznivo dejanje, ki ga obravnava Kazenski zakonik v členu 194. – neplačevanje preživnine ter je za to predvidena tudi zaporna kazen.

Predlagamo vam, da očeta najprej pisno pozovete k plačevanju. V tem pozivu mu postavite krajši rok, da začne plačevati preživnino. V primeru zavrnitve oziroma nadaljevanja neplačevanja imate možnost sodne izterjave preživnine z izvršbo ter tudi vložitev kazenske ovadbe zaradi neplačevanja. V primeru ovadbe bo postopek  prevzelo tožilstvo po uradni dolžnosti.

Niste prepričani, kako bi/bo potekalo dedovanje v vašem primeru? Razložite vašo situaciju pravnemu strokovnjaku, ki vam bo razložil vse podrobnosti. Lahko vam pomaga tudi pri sami sestavi oporoke.

Pokličite 01 280 8000 še danes!

Želite prebrati več vsebine o družinskem pravu? Preberite članke v zavihtku “Družinsko pravo”  in rešite svoje dileme in skrbi.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!