logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: sosed zasadil živo mejo, sedaj pa je ne ureja?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Sosed je po meji zasadil živo mejo in postavil ograjo. Vse je naredil brez našega soglasja. Zdaj živa meja že raste na našo parcelo. Ali lahko sosed zahteva, da živo mejo na naši parceli porežemo mi in odpadke pospravimo mi? Ali mu lahko odpadke vržemo na njegovo parcelo? Glede na to, da smo v letih, nam to predstavlja veliko breme. Kaj storiti?

Pravnik odgovarja

Gre za pogost pojav medsosedskih težav. V svojem vprašanju žal niste napisali, kdaj je sosed postavil ograjo z živo mejo oziroma koliko časa je preteklo od postavitve ograje in posaditve žive meje po meji vaše parcele.

Od tedaj namreč začnejo teči roki za morebitno prijavo ali tožbo. Načeloma je za vsak poseg, torej tudi za postavitev ograje, potrebno soglasje obeh mejašev. V primeru takega soglasja se lahko ograja postavi tudi na mejo, sicer pa je potreben odmik od meje vsaj 50 centimetrov. Lahko bi morda vložili tudi tožbo za motenje posesti, čeprav ste verjetno ta rok zamudili – rok bi bil 30 dni od motitvenega dejanja.

V primeru postavitve ograje gradbeni zakon določa, da so vse ograje nižje od 2,20 metra enostavni objekti, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje.

Sosed nikakor ne more zahtevati od vas, da porežete živo mejo. V primeru, da živa meja raste na vašo stran, pa lahko sami porežete veje in jih pospravite brez soglasja soseda. Seveda lahko tudi zahtevate od soseda, da on poskrbi za ureditev žive meje, kadar postane ta moteča za vas.

A če bi odrezane veje odvrgli na parcelo soseda, bi vas ta lahko prijavil na inšpekcijske službe. Imeli bi nepotrebne nevšečnosti, tako da vam svetujemo, da odrezano živo mejo pospravite sami.

Vsak dan nam ponuja veliko situacij, ko bi potrebovali nasvet izkušenega pravnika. Za vse vaše dileme je tukaj Pravnik na dlani – pravno svetovanje, pregled in izdelava dokumentacije preko telefona. Pokličite 01 280 8000 in se rešite skrbi še danes!

Več o medsosedskih odnosih oz. morebitnih sporih se preberirte članek “Sosedski spor je lahko pravi trn v peti” – KLIK

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!