logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
Trpinčenje na delovnem mestu

Trpinčenje na delovnem mestu? Recite mu NE!

Žaljenje, poniževanje, nadlegovanje, trpinčenje in še bi lahko naštevali. Vse to je vir stresa, ki ga nihče ne bi smel prenašati na delovnem mestu. Če menite, da ste žrtev trpinčenja na delovnem mestu, poiščite pravni nasvet, če niste prepričani, pa najprej preverite svoje pravice. Kaj je mobing, kdo ga izvaja in kdo je žrtev, si lahko preberete v članku Kaj je (in kaj ni) mobing. 

Značilni primeri trpinčenja na delovnem mestu:

  • V službi vas obravnavajo tako, da se počutite ponižane in manjvredne od sodelavcev.
  • Nadrejeni že pol leta ali dlje vsak teden žaljivo pripoveduje vsem sodelavcem o vaših napakah v zasebnem življenju ali na delovnem mestu.
  • Sodelavec ali skupina sodelavcev vas že več kot pol leta ponižuje vsakič, ko kaj predlagate.
  • V službi vam nenehno dodeljujejo manj pomembna dela, da bi vas izolirali od drugih sodelavcev.
  • Nadrejeni, šef ali šefica, pogojuje vašo zaposlitev s tem, da morate imeti afero z njim/njo.
trpinčenje

Kako dokazati, da ste žrtev trpinčenja na delovnem mestu?

V slovenski zakonodaji (Zakon o delovnih razmerjih – ZDR-1) se za mobing uporablja izraz trpinčenje na delovnem mestu. Za to kršitev, če jo dokažete, pa je delodajalec dolžen plačati odškodnino. Dokazuje se lahko prek zdravniške dokumentacije ali prek prič in listin. Če sumite, da ste žrtev mobinga, in ste opazili zdravstvene težave, poiščite zdravniško pomoč, v vsakem primeru pa je, preden ukrepate, dobro poiskati pravni nasvet.

Pomembno je, da se zavedate, da za težave niste krivi sami. Tudi ob napaki ali pomoti si zaslužite pravičen in korekten odnos sodelavcev, tako nadrejenih kot podrejenih. Kot v drugih situacijah pa boste tudi v tem primeru na boljšem, če se boste prej pozanimali o svojih pravicah in možnostih.

Kdaj ne gre za trpinčenje na delovnem mestu?

Vsak spor, prepir ali nestrinjanje s šefom ali šefico še ni trpinčenje na delovnem mestu, tudi če se prepir kdaj ponovi. Če menite, da vas kdo od sodelavcev občasno opravlja, če vas je sodelavec ali sodelavka povabil/-a na zmenek ali imate po lastni izbiri razmerje s komerkoli iz istega podjetja, prav tako niste žrtev mobinga.

trpinčenje - Dobro je vedeti

Marsikdo se boji prijaviti nasilje na delovnem mestu, ker ga je strah posledic, ki jih bo imela obravnava prijave. Če boste dokazali, da ste žrtev, in ste ukrepali s ciljem, da bi uveljavili prepoved trpinčenja na delovnem mestu, vas delodajalec ne sme kaznovati s premestitvijo na slabše delovno mesto, vam odpovedati pogodbe o zaposlitvi ali znižati plače. Prav tako ugodna rešitev prijave ne sme imeti kakršnekoli druge neugodne posledice za delavca, ki je žrtev mobinga.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!