logo1

upnik

Upnik je oseba ali organizacija, ki ima pravico do prejema plačila ali druge oblike izpolnitve obveznosti. V pravnem kontekstu je upnik stranka, ki ima terjatev do dolžnika. Bodisi na podlagi pogodbenega dogovora, sodne odločbe ali druge pravne osnove.

Značilnosti upnika:

 1. Pravica do Terjatve: Upnik ima pravico zahtevati izpolnitev obveznosti, ki lahko vključuje plačilo denarja, izvedbo storitve ali izročitev blaga.
 2. Pogodbene in Ne-pogodbene Terjatve: Terjatve upnika so lahko rezultat pogodbenih dogovorov (npr. posojilne pogodbe, prodajne pogodbe) ali ne-pogodbenih razmerij (npr. odškodninske terjatve).
 3. Pravni Postopki za Izterjavo: Če dolžnik ne izpolni svojih obveznosti, lahko upnik sproži pravne postopke za izterjavo dolga, vključno z izvršbo, stečajem ali sodnimi postopki.
 4. Varnostne Pravice: Upniki lahko imajo varnostne pravice, kot so hipoteke ali zastavne pravice, ki zagotavljajo prednostno izpolnitev njihovih terjatev v primeru dolžnikove insolventnosti.
 5. Razvrstitev Upnikov: V primeru stečaja ali likvidacije dolžnika se upniki razvrstijo glede na vrsto in naravo njihovih terjatev, kar vpliva na vrstni red izplačil.
 6. Obresti in Zamudne Kazni: Upniki lahko zahtevajo plačilo obresti ali zamudnih kazni, če dolžnik zamudi s plačilom dolga.
 7. Dogovor o Odlogu ali Obročnem Plačilu: Upniki se lahko s dolžniki dogovorijo o odlogu plačila ali obročnem plačilu dolga.
 8. Pravica do Informacij: Upniki imajo pravico do informacij o finančnem stanju in premoženju dolžnika, ki so pomembne za oceno možnosti izterjave dolga.

Vloga upnika je ključna v finančnih in pravnih transakcijah, saj zagotavlja kreditno in finančno podporo, ki omogoča poslovanje in gospodarski razvoj. Hkrati pa morajo upniki upoštevati pravne postopke in etične standarde pri izterjavi dolgov.

Zakaj Izbrati ‘Pravnik na Dlani‘?

 1. Strokovno Znanje: Naša ekipa sestoji iz izkušenih pravnikov, specializiranih za različna pravna področja.
 2. Osebni Pristop: Razumemo, da je vsak primer edinstven, zato ponujamo prilagojene rešitve, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam.
 3. Dostopnost in Podpora: Smo le klic stran. Naša ekipa je vedno na voljo, da odgovori na vaša vprašanja in vam nudi podporo skozi celoten pravni postopek.
 4. Transparentnost: Zagotavljamo jasno komunikacijo glede vseh vidikov vašega primera, vključno s stroški, možnostmi in pričakovanimi izidi.
 5. Zaupanje in Diskretnost: Vaša zasebnost in zaupnost sta naša najvišja prioriteta.

Ne dovolite, da vas pravne težave obremenjujejo. “Pravnik na Dlani” je tu, da vam pomaga najti pot skozi pravne izzive, s strokovnim znanjem in osebnim pristopom. Kontaktirajte nas danes in si zagotovite mirnost, vedoč, da so vaše pravne zadeve v dobrih rokah.

Kako vam Pravnik na dlani lahko pomaga?

Za pravni nasvet ali pripravo ustreznih dokumentov nas pokličite na 01 280 8000
Več pravnih nasvetov lahko poiščete na strani pravni nasveti tukaj.

Potrebujete pravno pomoč? pokliči