logo1
pravnik na dlani

Potrebujete pravno pomoč?

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Za samo 29.90 €

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani 012808000
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: kupiti stanovanje sam ali s partnerjem?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Zanima me, kakšne pravne možnosti imam, da zaščitim svoje interese in premoženje. S partnerjem, ki ima dva otroka iz prejšnje zunajzakonske zveze, si želiva urediti skupno bivališče. A sem pred dilemo, ali ga vključiti v skupno financiranje projekta ali vse raje plačam sama. Nisem namreč prepričana, ali se v primeru razhoda kakšne pravice iz skupnega partnerstva ne prenesejo tudi nanj ali v primeru smrti celo na njegove potomce. Prva možnost je seveda mnogo lažja, najverjetneje tudi bolj zdrava za skupno življenje, a me navdaja s strahom, da bi me njegovi otroci lahko prisilili v to, da bi morala zapustiti svoj dom, npr. z zahtevo po izplačilu kakšnega nujnega deleža, ki ga pa morda ne bi bila sposobna izplačati brez prodaje nepremičnine.

Pravnik odgovarja

Iz vašega vprašanja izhaja, da sta s partnerjem v zunajzakonski zvezi. Določila družinskega zakonika so, da so zunajzakonske zveze izenačene z zakonskimi zvezami. To pomeni, da je vse premoženje, ki je ustvarjeno v času zveze, skupno premoženje oz. ima vsak pravico do polovice tega premoženja. Seveda je možno, da se partnerja dogovorita tudi drugače oziroma, da je odstotek drugačen v korist partnerja, ki je prispeval več.

V primeru, da boste sami kupili nepremičnino iz sredstev, ki ste jih ustvarili pred začetkom zunajzakonske skupnosti, bo to vaše osebno premoženje, ki ga zakon imenuje posebno premoženje. Nepremičnina bo tako samo vaša last in ne skupna last.

Če boste nepremičnino kupili, se morate v zemljiško knjigo vpisati kot edina lastnica. Tudi če boste v nepremičnini živeli skupaj s partnerjem in celo skupaj z njegovimi otroki, oni ne bodo ustvarili nobene pravice na tej nepremičnini. Nepremičnina tudi ne bo postala dedna masa partnerja oziroma njegovih potomcev.

Seveda boste lahko z nepremičnino tudi prosto razpolagali in jo morda oporočno namenili vašemu partnerju. V takem primeru pa bodo njegovi potomci v primeru njegove smrti dedovali to, kar mu boste namenili.

Kaj torej storiti?

Odgovor na vaše vprašanje je torej nasvet, da nakup nepremičnine financirate sami, saj boste v primeru razhoda ostali lastnica te nepremičnine in brez nevarnosti, da bi od vas kdorkoli zahteval delež.

Če se boste odločili za skupno financiranje, pa bodo veljala pravila družinskega zakonika in se lahko na tako nepremičnino v zemljiško knjigo vpišeta oba partnerja ali samo eden od njiju. Za solastnino pa se lahko dogovorita tudi v razmerju, v katerem bosta prispevala sredstva.

V nobenem primeru pa vas potomci vašega partnerja ne bodo mogli prisiliti, da bi vaš dom zapustili.

Vsak dan nam ponuja veliko situacij, ko bi potrebovali nasvet izkušenega pravnika. Za vse vaše dileme je tukaj Pravnik na dlani – pravno svetovanje, pregled in izdelava dokumentacije preko telefona. Pokličite 01 280 8000 in se rešite skrbi še danes!

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!