Pravna rešitev v 15 min za samo 29.90 €

V samo 15 minutah rešimo 90% vseh težav!

Poišči svojo pravico!

Pravnik na dlani
pravnik odgovarja

Pravnik odgovarja: lahko bivšega prisili v plačevanje najemnine?

Poznate svoje pravice pri pravnih težavah? V rubriki Pravnik odgovarja bomo odgovarjali na vaša pravna vprašanja. Tako bomo pomagali pri dvomih o zakonodaji ter vam tako pomagali rešiti težavo ali predstaviti vaše pravice in možnosti.

Življenje nas kdaj tudi neprijetno preseneti: nesreča, ločitev ali razhod, težave v službi, reklamacije, poškodbe, zapuščina, težave z davki, institucijami. V takšnih in podobnih primerih se pogosto znajdemo v položaju, ko ne vemo natančno, kakšne so naše pravice ali možnosti, ker nismo pravni strokovnjaki in ne poznamo celotne zakonodaje. Toda vsako pravno vprašanje ima odgovor! In če ne poznate aktualne zakonodaje, da bi si nanj lahko odgovorili sami, se je za pravni nasvet dobro obrniti na pravnika.

V rubriki Pravnik odgovarja bo pravnik storitve Pravnik na dlani odgovarjal na vaša vprašanja s kateregakoli pravnega področja. Civilno pravo, delovno pravo, kaznovalno pravo ali družinsko pravo. Morda pa ima kdo podobno težavo kot vi in mu boste s postavljenim vprašanjem pomagali do odgovora in rešitve.

Današnje vprašanje:

Pozdravljeni, sem lastnica polovice nepremičnine, v kateri sam živi moj nekdanji partner. Jaz pa sem najemnica in plačujem drago najemnino. Kaj mi svetujete, da bi rešila položaj v svoj prid?

Pravnik odgovarja

Iz vašega vprašanja nam ni jasna pravna podlaga, zakaj vaš nekdanji partner živi v vaši nepremičnini. Imate več možnosti, ki pa so odvisne od naslednjega:

– ali imate z nekdanjim partnerjem sklenjeno kakšno pogodbo in za koliko časa,

– ali ste se vi sami odselili in je partner ostal na zadnjem skupnem naslovu,

– ali imate s partnerjem otroke,

– pomembno je tudi, kdo je lastnik druge polovice nepremičnine – še posebej, če je to vaš nekdanji partner.

Vsekakor vam svetujemo, da nekdanjega partnerja najprej pisno pozovete, naj se izseli iz vašega stanovanja, ter mu postavite rok za izselitev. Stanovanjska najemna razmerja ureja stanovanjski zakon (SZ-1). 85. člen določa, da ima lastnik pravico pobirati najemnino in tudi odločati o prenehanju najemnega razmerja.

V 112. členu je določeno, da lahko lastnik odpove najemno pogodbo z odpovednim rokom, ki ne sme biti krajši od 90 dni. Ob sporu se najemna pogodba odpoveduje s tožbo na sodišču splošne pristojnosti. Sodišče potem določi rok za izselitev, ki pa ne sme biti krajši od 60 dni in ne daljši od 90 dni. Najemna pogodba je lahko sicer tudi ustna, vendar je v takih primerih dokazovanje zelo oteženo in dolgotrajno.

Predlagana rešitev

Predvidevamo sicer, da z nekdanjim partnerjem nimate sklenjene nobene pogodbe in se lahko njegovo bivanje v vašem stanovanju vseeno pojmuje kot najem.

Seveda pa je pomembnih še veliko drugih vprašanj, povezanih s tem, kaj se je dogajalo med vama pred razhodom: koliko časa sta živela skupaj v stanovanju, ali ima prijavljeno stalno bivališče, ali je nekdanji partner v nepremično vlagal … Teh podatkov nam niste posredovali.

Če je vaš nekdanji partner lastnik druge polovice nepremičnine, pa se zadeva še dodatno zaplete.

Na podlagi povedanega vam žal ne moremo izčrpno odgovoriti in vam svetujemo, da najprej pozovete bivšega partnerja k izselitvi in da mu seveda omenite, da vam je dolžan za nepremičnino plačevati najemnino. Višine žal ne moremo izračunati.

Če potrebujete pravni nasvet ali ne veste, kako bi se lotiti reševanja nastale situacije, ker ne poznate svojih pravic in možnosti, lahko odgovor dobite s klicem na 012808000 – Pravnik na dlani, vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Prišel si do konca. Za več pokliči Pravnik na dlani 01 280 8000

No post here!