logo1

odpoved delovnega razmerja

Odpoved delovnega razmerja je formalni postopek, s katerim se prekine pogodbeno razmerje med delodajalcem in zaposlenim. Odpoved lahko izhaja tako s strani delodajalca kot zaposlenega in mora biti izvedena v skladu z veljavnimi delovnopravnimi predpisi in pogodbenimi določili. Obstajata dve glavni vrsti odpovedi: odpoved s strani delodajalca in odpoved s strani zaposlenega.

Značilnosti odpovedi delovnega razmerja:

 1. Odpoved s Strani Delodajalca: Lahko je posledica različnih razlogov, kot so gospodarske potrebe podjetja, reorganizacija, nezadovoljivo delovno učinkovitost ali kršitve delovnih obveznosti s strani zaposlenega.
 2. Odpoved s Strani Zaposlenega: Zaposleni lahko poda odpoved iz osebnih razlogov, zaradi nezadovoljstva z delovnimi pogoji ali zaradi najdbe nove zaposlitve.
 3. Odpovedni Rok: Večina odpovedi zahteva upoštevanje odpovednega roka, ki zaposlenemu ali delodajalcu omogoča, da se pripravi na prekinitev delovnega razmerja.
 4. Pravna Utemeljitev: Pri odpovedi s strani delodajalca mora biti ta pravno utemeljena in skladna z zakonodajo.
 5. Postopek Odpovedi: Odpoved mora biti običajno podana pisno, pri čemer morajo biti jasno navedeni razlogi in datum prekinitve delovnega razmerja.
 6. Pravice Zaposlenega: Zaposleni imajo določene pravice v primeru odpovedi, vključno z možnostjo pritožbe ali zahtevka za odpravnino, odvisno od okoliščin odpovedi.
 7. Odpravnina: V nekaterih primerih je zaposlenemu ob odpovedi s strani delodajalca pripadla odpravnina.
 8. Svetovanje in Podpora: Priporočljivo je, da se tako delodajalci kot zaposleni v primeru odpovedi posvetujejo s pravnimi strokovnjaki, da zagotovijo skladnost s pravnimi zahtevami in zaščitijo svoje interese.

Odpoved delovnega razmerja je pomemben postopek, ki zahteva skrbno upoštevanje zakonodaje in pogodbenih obveznosti. Pomembno je, da so tako delodajalci kot zaposleni seznanjeni s svojimi pravicami in obveznostmi v procesu odpovedi.

Zakaj Izbrati ‘Pravnik na Dlani‘?

 1. Strokovno Znanje: Naša ekipa sestoji iz izkušenih pravnikov, specializiranih za različna pravna področja.
 2. Osebni Pristop: Razumemo, da je vsak primer edinstven, zato ponujamo prilagojene rešitve, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam.
 3. Dostopnost in Podpora: Smo le klic stran. Naša ekipa je vedno na voljo, da odgovori na vaša vprašanja in vam nudi podporo skozi celoten pravni postopek.
 4. Transparentnost: Zagotavljamo jasno komunikacijo glede vseh vidikov vašega primera, vključno s stroški, možnostmi in pričakovanimi izidi.
 5. Zaupanje in Diskretnost: Vaša zasebnost in zaupnost sta naša najvišja prioriteta.

Ne dovolite, da vas pravne težave obremenjujejo. “Pravnik na Dlani” je tu, da vam pomaga najti pot skozi pravne izzive, s strokovnim znanjem in osebnim pristopom. Kontaktirajte nas danes in si zagotovite mirnost, vedoč, da so vaše pravne zadeve v dobrih rokah.

Kako vam Pravnik na dlani lahko pomaga?

Za pravni nasvet ali pripravo ustreznih dokumentov nas pokličite na 01 280 8000
Več pravnih nasvetov lahko poiščete na strani pravni nasveti tukaj.

Izredna odpoved delovnega razmerja

Izredna odpoved

Izredna odpoved delovnega razmerja je pravni postopek, s katerim delavec zaključi delo pri določenem delodajalcu.

Preberi »

Potrebujete pravno pomoč? pokliči